Londonis vähenes HIVsse nakatumine massiliselt, põhjus võib olla aga internetiravimites

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

Tuhanded inimesed ostavad veebi kaudu HIV nakatumist takistavat ravimit PrEP, mullu langes Londonis geimeeste seas nakatumiste arv ligi 40 protsendi võrra. 

Neli Londoni seksuaaltervisekliinikut teatavad, et võrreldes 2015. aastaga on uusi HIV- nakatumisi geimeeste seas ligi 40 protsenti vähem. See on suur kukkumine, kirjutab New Scientist.

Languse taga võib olla aga üsnagi üllatav põhjus – internetis müüdav HIV-nakatumist takistav ravim PrEP. Eelmisel aastal ostsid seda tuhanded inimesed.

Ehkki põhiliselt peaks HIV eest kaitsema kondoom, näitavad uuringud, et isegi kõige ettevaatlikumad inimesed ei kasuta alati kaitsevahendeid ning seda seksuaalsest orientatsioonist hoolimata. Interneti kaudu ostetakse ravimeid seetõttu, et ehkki PrEP on Suurbritannias lubatud, siis kohalikest apteekidest seda osta ei saa.

PrEPi kasutatakse ka teistes riikides ning uute HIV-nakatumiste arvu langust on täheldanud ka San Fransisco. Teisalt tõdeb osa eksperte, et langus võib tulla ka üldisest ennetustööst ning tööst HIV-positiivsetega. Kui viirust õigete ravimitega ravida, väheneb ka selle edasiandmise võimalus.

Loe põhjalikumalt SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles