Kellele läksid tänavused läbimurde teadusauhinnad?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks Nobeli preemiale pärjati Jaapano teadlane Yoshinori Ohsumi tänavu ka läbimurde auhinnaga. Ohsumile anti Nobel rakkudes toimuva autofaagia protsessi avastamise ja kirjeldamise eest.
Lisaks Nobeli preemiale pärjati Jaapano teadlane Yoshinori Ohsumi tänavu ka läbimurde auhinnaga. Ohsumile anti Nobel rakkudes toimuva autofaagia protsessi avastamise ja kirjeldamise eest. Foto: Akiko Matsushita/AP

Pühapäeva õhtul jagati 25 miljoni dollari eest teadusauhindu: enamik auhindu läks füüsikutele ja bioloogidele.

Breakthrough Foundation (eesti keeles Läbimurde Fond) jagab igal aastal teadlastele auhindu elumuutvate avastuste eest. Igal aastal valitakse võitjad varasemate aastate võitjate poolt. Tänavuste võitjate hulka kuuluvad:

Füüsikas

Laserinterferomeetri-Gravitatsioonilainete Observatooriumi (LIGO) ehitamine, millega avastati gravitatsioonilained. Kolmandik kolmemiljonilisest auhinnast läheb jagamisele uurimisrühma juhtide vahel: Ronald W.P Dreverile, Kip S. Thorne’ile ning Rainer Weissile. Ülejäänud preemia jagatakse uurimisrühma kuulunud 1012 teadlase vahel.

Stringiteooria – kolme miljonit dollarit jagavad füüsikateoreetikud Andrew Strominger, Cumrun Vaha ja Joseph Polchinksi. Nende teadusavastused puudutavad muuhulgas kõiksuse teooriat ja musti auke.

Matemaatika

Teoreetilise matemaatika valdkonda kuuluvate avastuste eest läks kolm miljonit dollarit Princetoni ülikooli matemaatikule Jean Bourgainile. Muuhulgas tuuakse välja tema «eraldumise teoreemi» (inglise keeles decoupling theorem), mis on abstraktne üldistus Pythagorase teoreemist.

Loodusteadused

Geneetika ja raku valdkonna avastuste eest said igaüks kolm miljonit dollarit Stephen J. Elledge, kes selgitas, kuidas rakud DNA-le reageerivad ja seda tunnetavad; Harry F. Noller ribosoomide ja DNA-ga seotud uuringute eest; Roeland Nusse Wnt geeni avastamise eest; Huda Zoghbi SCA1 geenimutatsiooni avastamise eest ja tänavune Nobeli meditsiinipreemia laureaat Yoshinori Ohsumi rakuuuringute eest.

Lisaks suurtele auhindadele läks jagamisele veel kuus väiksemat karjäärialustusega seotud auhinda, kus iga võitja sai 600 000 dollarit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles