Video: leidlikud papagoid oskavad eri materjalidest tööriistu valmistada

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Lindude leidlikkus tööriistade kasutamisel sai järjekordselt kinnitust.
 

Et mõned linnud leidlikud tööriistakasutajad on, teavad ornitoloogid juba ammu. Seni on aga arvatud, et peamiselt seostatakse siiski konkreetseid materjale konkreetsete ülesannete täitmisega. Nüüd on aga grupp Viini ülikooli teadlasi näidanud, et tanimbari kakaduud oskavad ülesannete täitmiseks valmistada samalaadseid tööriistu paljudest materjalidest. Looduses kasutatakse enamasti mõistagi puitu või pulki, kuid nüüd on teadlased teinud kindlaks nende lindude oskuse oma tööriistade tegemisele seniarvatust oluliselt loomingulisemalt läheneda.

Kui anda lindudele papist plaat, siis nad mõistavad, et ei suuda sellega vajalikku ülesannet täita. Küll aga nähtub The Guardianis avaldatud videost, et nad oskavad oma nokaga papist välja murda täpselt õige kujuga pulga, et toidupalake siiski kätte saada.

Selline avastus on muidugi väga huvitav ja aitab lindude käitumist paremini mõista. Samas on teadlastel käitumise uurimiseks teinegi motiiv – loomade mõtlemist uuritakse, et sellest saadud andmete põhjal kunagi uusi ja võimekamaid arvutiprogramme arendada.

Vaata lindude leidlikkust The Guardiani videos siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles