Viikingite pärand? Maailma parimad orienteerujad on soomlased

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänase ilma järgi saab ennustada ilma algavaks talveks. Kuigi enamike soovunelm oleks ilus ja lumine talv, siis astronoomilist talve algust tervitame me soojas sügisilmas.
Tänase ilma järgi saab ennustada ilma algavaks talveks. Kuigi enamike soovunelm oleks ilus ja lumine talv, siis astronoomilist talve algust tervitame me soojas sügisilmas. Foto: ARNE DEDERT/AFP

Maailma parimate orienteerujate esikuuikusse mahub lausa neli Skandinaavia riiki 

Nii näitas 2,4 miljoni inimest kaasanud uuring, mis põhines orienteerumismängu alla laadinud telefonide andmetel. Kokku laaditi mäng alla 193 riigis ning esikuusikusse mahtusid kõik Skandinaaviamaad: Soome, Rootsi, Norra ja Taani, vahendas New Scientist sel nädalal Neuroteadlaste Ühingu konverentsil esitletud tulemusi.

Orienteerumismäng tehti tegelikult aga hoopiski Alzheimeri tõve uurimiseks, sest orienteerumisraskused on üks esimesi haiguse sümptomeid.

Sea Hero Questi nime kandvas mängus peab paadis asuv inimene jäämägede vahelt tagasi alguspunkti jõudma, tagasi vaadata ei saa.

Tulemuste analüüs näitas, et vanuse kasvades läksid ka inimeste punktid väiksemaks, siinkohal ilmnesid erinevused ka noorte inimeste hulgas. Nii orienteerusid 19-aastased paremini kui 30-aastased. Samuti orienteerusid mehed naistest paremini ning kõrgemaid punkte said ka arvutimängimiskogemusega inimesed.

Miks orienteeruvad kõige paremini just põhjala inimesed?

Uuringu autor, Londoni Ülikooli teadlane Hugo Spiers selgitas skandinaavlaste oskusi viikingite ajalooga, mistõttu on neil rahvastel arenenud head orienteerumisoskused. Teisalt võib põhjus peituda ka asjaolus, et Skandinaaviamaade inimesed veedavad õues rohkem aega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles