Sinisest kuldseks - miks Saturni põhjapoolus värvi vahetab?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kosmosealuse tabatud pildid näitavad hiigelplaneedi kuusnurkse põhjapooluse omalaadset värvide mängu.
NASA kosmosealuse tabatud pildid näitavad hiigelplaneedi kuusnurkse põhjapooluse omalaadset värvide mängu. Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

Planeedi pooluse iseloomulik kuusnurkne jugavoolude süsteem näib olevat nelja aastaga värvi vahetanud. NASA teadlased oletavad, et selle taga on aastaaegade vaheldumine.

Kui NASA Cassini kosmosealus 2012. nii-nimetatud «heksagoni» pildistas, nägi see piltidel välja sinine. Neli aastat hiljem järgmisel möödasõidul tehtud pildil on planeedi jugavooludest moodustunud polaarsüsteem aga pigem kuldset tooni.

Selline ootamatu erinevus on NASA planeediuurijad tööle pannud ja juba praegu oletatakse, et sellise värvide mängu põhjustajaks võivad olla muutused aastaringis, mis kestab kokku 29 Maa-aastat.

«Sinisest kuldseks muutumine võib olla seotud 2017. aasta maikuus tuleva suvise pööripäeva lähenemisega, mistõttu kasvab fotokeemiliste tolmuhägude esinemine atmosfääris,» teatas kosmoseagentuur oma kodulehel.

Saturni viimasel polaarööl, mis kestis Maa-aastatel 1995-2009, kadusid sellest atmosfääripiirkonnast pea kõik fotokeemiliste reaktsioonide saadusena tekkinud aerosoolid. Pärast 2009. aasta augustis aset leidnud kevadist pööripäeva on põhjapoolus hakanud taas päikesekiirgust saama ja nii on kuusnurgas jälle täitumas aerosoolidega, mis omakorda muudavad selle värvust. Teadlased arvavad, et unikaalne kuuekülgne jugavoolude süsteem toimib seejuures nagu looduslik barjäär, mis hoiab lahus enda sees ja endast väljas asuvaid gaase.

NASA kosmosealus Cassini on avastanud Saturni põhjapooluse heksagonis huvitava värvide mängu. Oletatakse, et selle põhjuseks võib olla aastaaegade vahetumine.
NASA kosmosealus Cassini on avastanud Saturni põhjapooluse heksagonis huvitava värvide mängu. Oletatakse, et selle põhjuseks võib olla aastaaegade vahetumine. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Hampton University

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles