Pilgud Marsile: ExoMars asub punaselt planeedilt elu otsima (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ExoMarsi start Baikonuri kosmodroomilt 2016. aasta märtsis.
ExoMarsi start Baikonuri kosmodroomilt 2016. aasta märtsis. Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) suurejooneline ExoMarsi missioon asub otsima elu Marsilt.

Euroopa Kosmoseagentuuri läbi raskuste koos Vene agentuuriga Roskosmos valminud ExoMarsist saab eduka maandumise korral esimene konkreetselt punaselt planeedilt elu otsimise eesmärgiga missioon. Olles pikk ja põhjalik, kestab ExoMarsi kosmoseavastus aastaid ja koosneb õigupoolest kahest omaette osast, millest esimene saab alguse juba lähipäevil.

Praeguseks on jõudnud Marsi orbiidile ESA Trace Gas Orbiter (TGO, otsetõlkes «jääkgaaside orbitaaljaam» – K. M.), mis hakkab ülitäpsete instrumentide abil «nuuskima» Marsi atmosfäärist kosmosesse «lekkivaid» gaase. Varasemad kosmosemissioonid on näidanud selle elutegevusele viitava gaasi olemasolu Marsi kohal. Kui on metaani, siis võiks planeedil olla ka vähemalt bakteriaalset elu, kuid sama hästi võib gaas olla tekkinud ka geoloogiliste protsesside tulemusena. Hiiglasliku orbitaaljaama eesmärk ongi koguda võimalikult palju gaasiproove ja teha gaasi moodustavate süsinikisotoopide põhjal kindlaks selle päritolu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles