Vaata: teadlased muutsid maailma tugevamad maavärinad helide mänguks

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Uus projekt võimaldab igaühel näha, kuulda ja tunda hiiglaslike maavärinate seismilisi laineid.

USA Columbi Ülikooli teadlased on võtnud 20 aasta tugevamad maavärinad ja kandnud nende seismiliste lainete tugevused kivimite maailmast hoopis teise, helide ja piltide meediumisse

Töö seismoloogiast multimeedia loomisega algas juba 10 aastat tagasi, kui projekti juhtiv geofüüsik Ben Holtzman ja disainer Jason Candler mängisid ühes bändis ja sattusid arutama, kuidas kõlavad maavärinad.

Kuigi seismilisi laineid on ennegi helideks muundatud, läksid Holtzman ja Candler oma lähenemises kaugemalegi, lisades helidele ka visuaalid. . Tulemuseks saadud multimeediamaailma saab kogeda New Yorkis Columbia Ülikooli Larmond-Doherty Maa-Observatooriumi nii-nimetatud Seismo-Dome’is ehk seismilises kuplis.

Kes lähiajal New Yorki sattumas ei ole, saab tutvuda seal pakutavaga näitevideos, kus on helide ja piltidena edasi antud viimase 20 aasta tugevamad värinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles