Ere valgus suurendab meeste seksuaalset rahuldust

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusteraapia idee on selles, et ere lamp matkib päikesevalgust.
Valgusteraapia idee on selles, et ere lamp matkib päikesevalgust. Foto: INA FASSBENDER/REUTERS

Valgusteraapia võib aidata mehi, kel on madal libiido, näitab itaallaste uuring. Saladus peitub testosterooni taseme tõusus. 

Itaalias asuva Siena ülikooli teadlased näitasid, et depressiooniravis kasutatava valgusteraapiaga sai mõjutada meeste testosterooni taset. Viimane tõstis omakorda seksuaalset rahuldust. Uuringut esitletakse Viiinis toimuva European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) kongressil.  

Teadlased korraldasid eksperimendi, kuhu kaasati 38 suguiha kaotanud meest. Mehed jagati kahte gruppi ning mõlemale grupile lasti kahe nädala jooksul igal hommikul pool tundi eredat valgust. Esimese grupi puhul oli valgus kordades heledam.

Hiljem selgus, et eredamat valgust saanud mehed teatasid, et nende seksuaalne rahuldus suurenes kolm korda, väiksemat valgust saanud mehed muutuseid ei täheldanud. Esimesel grupil tõusis ka testosteroonitase: 2.1 ng/ml 3.6 ng/ml-le.

Uuringu juhtivautori, professor Andrea Fagiolini sõnul seletabki testosterooni taseme tõus seksuaalse rahulduse suurenemist.

Kuidas valgus testosterooni mõjutab?

Asi on selles, et ere valgus matkib päikesevalgust. Võrreldes tavaliste lampidega on teraapialampides kümme korda tugevam valgus ning enamasti kasutatakse neid hooajalise depressiooni ravimiseks. Valgus «äratab» üles une, isu, sugutungi, temperatuuri, tuju ja aktiivsusega seotud ajuosad.

«Põhjapoolkeral kipub inimeste testosterooni tase novembrist kuni aprillini langema ning talve ning suvekuudel hakkab see taas tõusma, tipnedes oktoobriga. Seda peegeldab ka lastesaamise statistika,» selgitas Fagiolini.

Ehkki teadlased on valgusravi suhtes optimistlikumad, on ravi mõju väljaselgitamiseks vaja suuremahulisemaid uuringuid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles