Fotod: Põhja-Eesti klinti meenutavad kaljud Marsil näitavad planeedi ajalugu

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA Curiorsiti Mars kulguri poolt Maale saadetud fotod näitavad esmakordselt ja kõrge detailsusastmega Marsi geoloogilist ajalugu, muuhulgas pikka ajalugu näitavaid liivakivikaljusid.

NASA Curiorsiti Mars kulguri poolt Maale saadetud fotod näitavad esmakordselt ja kõrge detailsusastmega Marsi geoloogilist ajalugu, muuhulgas Põhja-Eesti klindilegi sarnaseid settekivi-kaljusid. Tõsi küll, elutekkelisi setteid siin ei leitud ja tegemist on siiski liivakivimoodustistega.

Kulgur tegi need pildid 8. septembril Marsi Mount Sharpi paljudele Ameerika kõrbemaastikele iseloomulike teravaservaliste platoodega pikitud ümbruses.

«Curiosity teadustiim on väga elevil, et saame Marsil justkui Ameerika edelaosariikide rännaku läbi teha,» ütles projekti juhtivteadlane Ashwin Vasavada.

Marsi platoomäed on tõenäoselt tekkinud tuuleerosiooni tagajärjel, kui tugevad tuuled puhusid minema pakse liivakivisetete kihte. Tulemusena tekkinud paljandid avaldavad aga palju nende setete tekkimisloost.

«Nende platoode uurimine aitab meil teha järeldusi ka iidsete liivaluidete kohta, mis mattusid uue materjali alla, muundusid põhjavee toimel, paljastusid siis taas ja moodustasid siis erosiooni tagajärjel maastiku, mida täna näha võib,» ütles Vasavada.

Curiosity maandus Mount Sharpi läheduses 2012. aastal ja jõudis mäe jalamile kaks aastat hiljem. Selle aja jooksul jõudis ta koguda proove kohalikust maakoorest, mis tõestasid veenvalt kunagiste järvede olemasolu. Vastavates tingimustes oleks olnud ka ideaalsed elutingimused võimalikele üherakulistele eluvormidele.

Vastsaabunud pildid on viimased, mis Curiosity nendest kaunitest maastikuvormidest Maale saadab. Kokku on ta nende piirkonnas veetnud kuu. Edasi liigub kulgur Mount Sharpi poole lõunasse, plaanidest tõusta ka mäe otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles