11. septembri terrorirünnakutega seotud haiguste surmad ületavad algsete ohvrite arvu (3)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksiktornide kokkuvarisemisega paiskus New Yorgi õhku tohutu arv kemikaale.
Kaksiktornide kokkuvarisemisega paiskus New Yorgi õhku tohutu arv kemikaale. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Juba praeguseks on rünnakuga seotud haigustesse surnud üle tuhande inimese ja see number suureneb iga aastaga.

Nii näitavad viimased, 2010. aastal asutatud maailmakaubanduskaubanduskeskuse terviseprogrammi (World Trade Center Health Program )andmed, mille kohaselt on kahe kaksiktorni kokkuvarisemisest õhku paiskunud tolmu tõttu vähki haigestunud inimeste arv üha suurem.

Ajakiri New Scientist toob välja, et rünnakute tagajärjel jäi haigeks üle 50 000 inimese ning 1140 jaoks lõppes haigus surmaga. Arvestades seda, et rünnakutes sai surma 2977 inimest, on see suur number.

Kõige rohkem esineb haigestunute seas hingamisteede ja seedimisega seotud haigusi – juuni andmetega on neid haigusjuhte 32 291. Kõige kiiremini tõuseb aga vähidiagnooside arv: kui veel 2014. aasta jaanuaris oli septembrirünnakutega seotud vähidiagnooside arv 1822, siis tänavu juuniks tõusis see number juba 5441ni.

Vähihaiguste suure suremuse tõttu ennustavadki teadlased, et 2020. aastaks võib rünnakutega seotud haigustesse suremus ületada esialgsete ohvrite arvu. Tornide kokkuvarisemisest sattus õhku tohutu arv kemikaale, millest 150 seostatakse juba praegu vähiga. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles