Üllatus: kaelkirjakuid on hoopis nelja liiki

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrk-kaelkirjak
Võrk-kaelkirjak Foto: HANDOUT/REUTERS

Osa kaelkirjakuid erinevad omavahel rohkem kui grislid ja jääkarud.

Aafrika kaelkirjakute geneetika uurimine näitas, et kaelkirjakuid on ühe liigi asemel hoopis neli, näitab eile ajakirjas Current Biology avaldatav uuring, mis koostati 190 erineva piirkonna kaelkirjaku nahaproovide põhjal. Neli liiki hakkasid üksteisest kaugenema 1.25 kuni kaks miljonit aastat tagasi. Liigid jagunevad lõuna kaelkirjakuteks, Masai kaelkirjakuteks, võrk-kaelkirjakuteks ja põhja kaelkirjakuteks.

Arvestades kaelkirjakute suurt ringiliikuvust, võiks arvata, et erinevate karjade vahel esineb palju paaritumist. Seetõttu tulid kaelkirjakute DNA-erinevused teadlastele suure üllatusena: näiteks erinesid mõned kaelkirjakud üksteisest rohkemgi kui näiteks grislid ja jääkarud, keda tunneme täiesti erinevate loomaliikidena, vahendas Science

Et looduses jalutab ringi üle 90 000 kaelkirjaku, pole vähemalt selle looma kadumise üle teadlased seni muretsenud. Vaadates aga kaelkirjakute liike eraldi, selgub, et põhjakaelkirjakuid on alles jäänud vaid 5000 looma. Nii kuulub see kaelkirjaku liik enim ohustatud imetajate sekka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles