TTÜ teadlased said 1,3 miljonit eurot Kagu-Aasia siirdemajanduste uurimiseks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) majandus- ja õigusteadlaste juhtimisel hakkavad Euroopa ja Kagu-Aasia ülikoolide teadlased analüüsima Laose, Vietnami ja Kambodža siirdemajanduste arenguväljakutseid.

Euroopa Komisjoni programmist «Horizon 2020» eraldati selleks 1,3 miljonit eurot.

TTÜ, Šveitsi Lausanne’i Ülikooli, Laose Riikliku Ülikooli, Vietnami Ho Chi Minh City Õigusülikooli ning Kambodža Kuningliku Õigus- ja Majandusteaduste Ülikooli teadlased analüüsivad järgmise nelja aasta jooksul, millised on nende Kagu-Aasia riikide õigus- ja majandussüsteemi kitsaskohad ning kuidas neid lahendada.

Projekti eesmärgiks on suurendada majanduses intellektuaalset kapitali. Samuti kaasata nende riikide teadlasi rahvusvahelisse teadmisteringlusesse ja lahendada õiguslikke probleeme, et suurendada internetipõhiste lahenduste kasutuselevõttu neis riikides.

Projekti üldjuht, TTÜ majandusteooria professor Aaro Hazak selgitas, et Laose Rahvademokraatlik Vabariik, Vietnami Sotsialistlik Vabariik ja Kambodža Kuningriik on sarnaste valikute ees, mis Eestil viimase 25 aasta jooksul.

«Ida-Euroopa riigid on nõukogude plaanimajanduse reformimisest saanud hulgaliselt õppetunde: millised muutused majandus- ja õiguskeskkonnas on põhjendatud ning millised ei ole tulemusi andnud,» lausus Hazak.

«Eesti tehtud valikutest võib näiteks tuua julguse rakendada erilist tulumaksusüsteemi aga ka arusaadavaid ja kergesti kasutatavaid e-lahendusi ettevõtjatele. Projektis lõimitakse eesrindliku teadusmaa Šveitsi, põhjalike majandus- ja õigusreformide kogemusega Eesti ning Kagu-Aasia üleminekumajanduste teadlaste kompetentsid, et uurida nende arengumaade majandus- ja õiguskeskkonna arenguprobleeme ja leida lahendusi,» lisas professor.

Tallinna Tehnikaülikooli ja Lausanne’i Ülikooli tulevad end täiendama mitmeid Laose, Vietnami ja Kambodža noored majandus- ja õigusteadlased. TTÜ ja Lausanne’i kursused, seminarid ja teadustöös osalemine on Aasia kolleegidele väga kasulikud. See toob nende piiratud rahastusvõimalustega ülikoolidesse kaasaegse majandus- ja õigusteaduse baasi. Samuti on kavas Eesti ja Šveitsi teadlaste visiidid Kagu-Aasiasse, et viia läbi teadusseminare, kursuseid ning projekti tulemuste arutelusid avaliku sektori, valitsusväliste organisatsioonide ja teadusringkondade esindajatega.

Koostööprojekti rahastatakse Euroopa Komisjoni «Horizon 2020» programmist. Projekt on edasiarenduseks Eesti Teadusagentuuri grandile «Stiimulid, regulatsioonid ja kapitalipaigutus teadmusmahuka majanduse saavutamiseks» ja mitmele varasemale Erasmuse, välisministeeriumi arengukoostöö ning Folke Bernadotte’i Akadeemia projektile Tallinna Tehnikaülikoolis.

Konkurents «Horizon 2020» teadusprojektidele on alati väga tihe. Tehnikaülikooli teadlaste projekt oli üle kogu Euroopa üks vaid neljast majanduse valdkonnas rahastatud projektist antud konkursil.

Projekti juhivad TTÜ rahanduse ja majandusteooria ning õiguse instituutide professorid Aaro Hazak, Tanel Kerikmäe, Kadri Männasoo, Karsten Staehr ja Katrin Nyman-Metcalf ning dotsent Karin Jõeveer.

Taotluse hindamisraportis said väga kõrge hinnangu projektimeeskonna kompetentsid ja rahvusvaheline valdkondadeülene koostöö, samuti projekti kui terviku kvaliteet. Professor Kerikmäe sõnul on see kinnituseks, et meeskonna senine aastatepikkune üleminekumajanduste ja arengumaade suunaline teadus- ja arendustöö ning rahvusvahelise koostöö edendamine on end õigustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles