Vene teleskoobi tabatud «tulnukate signaal» oli siiski maist päritolu

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratan-600 kosmoseuurimijaam, millest väidetav kosmosesignaal tabati.
Ratan-600 kosmoseuurimijaam, millest väidetav kosmosesignaal tabati. Foto: Wikipedia/Creative Commons

Mõned päevad tagasi laineid löönud uudis vene astronoomide avastatud müstilisest kaugelt HD164595 tähelt pärinevast signaalist osutus ennatlikuks.

Signaali tabanud Ratan-600 kosmoseteleskoop asub Kaukasuse mägede Zelentšukskaja asulas. See uurimisjaam üritab jälgida korraga nii suurt osa öötaevast kui vähegi võimalik. Eelmisel aastal teatas grupp astronoome Moskva kolleegidele, et on tabanud raadiolainetelt huvitava signaali, mis väärib edasist uurimist. Info hakkas liikuma kuni jõudis möödunud nädalal ka ülemaailmse meedia tähelepanu alla.

Nagu möödunud aastal otsustatud, oli Moskvas samal ajal aga signaale edasi uuritud ja jõutud otsusele, et tegemist pidi olema siiski Maalt pärineva signaaliga.

Tolleks ajaks olid oma skeptilisust jõudnud väljendada ka Californias asuva Maavälise elu otsingutega tegeleva SETI instituudi teadlased. «Kuigi see tõlgendada signaali kui signaali maavälisest elust oleks tõesti huvitav, oleks selline väide signaali ebamäärasuse tõttu siiski ennatlik,» kirjutas Seth Shostak oma skeptilises arvamusloos.

Samas on Ratan-600 hea instrument taevalaotustest ootamatute ja nõrkade signaalide tabamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles