Teadlane: Usain Bolti lahutab võimalikust tippkiirusest 0,1 sekundit

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube/Kuvatõmmis/Business Insider

2008. aastal üritas Stanfordi Ülikooli bioloog Mark Denny  välja selgitada, kui kiiresti üldse inimesed joosta suudaks, vahendas USA väljaanne Business Insider.

See on ajas muutuv suurus, sest tehnoloogia ja treeninguvõimaluste arengu tõttu on inimesed ajapikku kiiremini jooksma hakanud.  

Kiiruse välja arvutamiseks uuris Denny erinevate distantside iga-aastaseid maksimumkiiruseid ning tema sõnul saab nende põhjal kokku panna absoluutse maksimumkiiruse jaotuse. Nii leidis Denny, et näiteks meeste 400 meetri jooksus on maksimaalne võimalik kiirus praegu 9,36 m/s. Selle kiirusega võtaks 400-meetrine staadioniring aega 42,73 sekundit.  Praeguse maailmarekordiomaniku, lõuna-aafriklase Wayde Van Nierkerki Rio olümpia võidutulemus 43,03 sekundit jääb sellele vaid 0,6 sekundit alla.     

100 meetri jooksus oleks suurim võimalik kiirus 10,55 meetrit sekundis, mis tähendaks, et 100 meetri finišijoon tuleks ületada ajaga 9,47 – Usain Bolti 2009. aasta maailmarekord 9,58 jääb sellele ajale vaid 0,1 sekundit alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles