Teadusajaloo üheks suurimaks pettuseks piisas ühest mehest (3)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased Piltdowni mehe kolpa uurimas.
Teadlased Piltdowni mehe kolpa uurimas. Foto: War/

Veidi enam kui sada aastat tagasi esitles briti amatöörajaloolane ja advokaat Charles Dawson koos paleontoloogi Arthur Smith Woodwardiga kummalisi fossiile, mis tunnistati hiljem ahvide ja inimeste arengulise vahelüli säilmeteks. Pettuseks osutunud Piltdowni mehe juhtumit tänapäevaste meetoditega uurinud teadlased järeldavad nüüd, et Dawson tegutses äärmiselt tõenäoliselt üksi.

Nii vahendab ERRi teadusportaal Novaator Londoni Kuningliku Seltsi Toimetistes ilmunud uurimust

Teade inimestele iseloomuliku kolju ja ahvi hammastega olendi säilmete leidmisest tekitas 1912. aasta detsembris teadusmaailmas ja kaugemalgi tõelise sensatsiooni. Ehkki tollal esitleti seda kui eelajaloolist tulemust, selgus pärast Dawsoni surma, et tegu oli vaid paarkümmend aastat enne Dawsoni surnud orangutani luudega. 

Analüüsil selgus, et kõigi fossiilide vanandamiseks ja valmistamiseks kasutatud käekiri oli sedavõrd ühetaoline, et kahtlustada võis ühte inimest. 

Loe täispikkuses lugu Novaatorist

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles