Video: unusta, mis koolis õppisid - Jupiter ei tiirlegi ümber Päikese (4)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
This image provided by NASA shows an image taken by the Voyager 1 spacecraft showing a volcanic plume on the Jupiter moon Io. Launched in 1977, the twin spacecraft are exploring the edge of the solar system. Voyager 1 is poised to cross into interstellar space. (AP Photo/NASA) / SCANPIX Code: 436
This image provided by NASA shows an image taken by the Voyager 1 spacecraft showing a volcanic plume on the Jupiter moon Io. Launched in 1977, the twin spacecraft are exploring the edge of the solar system. Voyager 1 is poised to cross into interstellar space. (AP Photo/NASA) / SCANPIX Code: 436 Foto: /AP

Kuna Jupiteri mass on kaks korda suurem kui kõikidel teistel Päikesesüsteemi planeetidel kokku, tantsib ta Päikesega omapärast kahe hiiglase tantsu.

Kõigile peaks koolist teada olema, et kõik Päikesesüsteemi planeedid tiirlevad ümber meie tähesüsteemi keskpunkti. Ainus planeet, mille puhul asjad aga päris nii lihtsad ei ole, on Päikesesüsteemi hiiglane Jupiter. Nimelt on tema ainsana piisavalt suur, et oma massiga ka Päikest mõjutada ja niimoodi tiirlevad nii Päike kui ka planeet ümber ühise gravitatsioonikeskme.

See on punkt, kus nende kahe gravitatsioonid ühtlustuvad, mida teadlased nimetavad barütsentriks. Tegelikult on kas kõigil teistel Päikesesüsteemi planeetidel oma barütsenter, aga nende mass on nii väike, et sisuliselt asub see Päikese tuuma vahetus läheduses. Jupiter mass mõjutab Päikest aga nii palju, et paneb ka Päikese ümber Jupiteri-Päikese barütsentri tiirlema, tekitades temas niimoodi omalaadse võbina.

Selline võbin on iseloomulik kõigile tähtedele, mille ümber tiirleb Jupiteri-laadseid hiigelplaneete. Seetõttu ongi alust arvata, et kui teleskoobipildist paistab sedamoodi võbisev täht, mõjutab selle liikumist tema orbiidil olev väga suur planeet.

Vaata Jupiteri ja Päikese tantsu NASA videolt:

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles