Pea 13 000 itaallase geenid võivad lahendada pikaealisuse saladuse

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased usuvad, et pikaealisuse puhul mängivad lisaks keskkonnale ja toitumisharjumustele rolli ka geenid.
Teadlased usuvad, et pikaealisuse puhul mängivad lisaks keskkonnale ja toitumisharjumustele rolli ka geenid. Foto: Vladimir Smirnov/Vladimir Smirnov/TASS

Sardiinias asuv Ogliastra piirkond on üle saja aasta vanuseks elavate inimeste pesa. Iga 2000. inimene tähistab seal oma sajandat sünnipäeva – seda on viis korda rohkem kui arenenud riikides keskmiselt.

Just seetõttu tahabki Briti ravimifirma Tiziana Life Sciences nende elanike geene uurida ning on nüüdseks kokku kogunud 12 600 Ogliastra elaniku vereproovid. Verest saadud geeniandmeid võrreldakse inimeste haiguslugude ja perekonna kohta saadava infoga. Firma eesmärk on aru saada, kas pikaealisuse saladuseks on lisaks keskkonnale ka mõni kindel geenivariant. Geenide otsimine on seda põnevam, et enamik Ogliastra inimesi pärinevad põlvest põlve sealtsamast.

Seni on Vahemere ja teatud Jaapani piirkondade inimeste pikaealisust seostatud kala-ja juurviljarikaste toitumisharjumustega, ent viimasel ajal on teadlaste tähelepanu köitnud ka kogukonnad, kes toituvad teisiti, ent elavad keskmisest kauem. Nende hulka kuuluvad näiteks Itaalia kaluriküla Acciaroli inimesed – ehkki paljud elanikud on ülekaalulised suitsetajad, elab seal palju üle saja-aastaseid inimesi.

Ka Ogliastra puhul on huvitav, et pikaealisusest hoolimata on sealsed inimesed kimpus kõrge vererõhu, astma, kuiva silma sündroomi, luuhõrenemise ja juuksekaoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles