Rein Taagepera sai võrdleva poliitika valdkonna kõrgeima preemia

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emeriitprofessor Rein Taagepera
Emeriitprofessor Rein Taagepera Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi emeriitprofessor Rein Taagepera sai rahvusvahelise politoloogia assotsiatsiooni (IPSA) maineka Karl Deutschi auhinna - see on võrdleva poliitika üks kõrgemaid preemiaid. 

Preemiaga tunnustatakse silmapaistvaid teadlasi, kes on tegelenud erinevaid distsipliine hõlmavate teadusuuringutega, mille poolest oli tuntud ka Karl Deutsch (1912–1992), keda peetakse üheks 20. sajandi juhtivaks politoloogiks ja sotsiaalteadlaseks.

TÜ Johan Skytte politoloogiauuringute instituudi asejuhataja Piret Ehini sõnul on Karl Deutschi ja Rein Taagepera elukäigus ja teaduslikus tegevuses mitmeid ühisjooni: «Mõlemad on idaeurooplased, kes pagesid totalitaarsete režiimide eest USAsse: Rein Taagepera 1944. aastal Eestist, Karl Deutsch 1938. aastal Tšehhoslovakkiast. Mõlemast said Ameerikas politoloogiaprofessorid. Mõlemad on tegelenud sotsiaalteaduste metodoloogiaga ning olnud teerajajaks kvantitatiivsete meetodite rakendamisel ning mudeli-põhise lähenemise juurutamisel. Mõlema teadustöö on olnud laiahaardeline ning distsipliinideülese tähendusega.»

Rahvusvahelise politoloogia assotsiatsioon annab auhinna välja vaid aastatel, kui toimub üleilmne IPSA kongress. Tänavu toimub maailmakongress 27. juulil, kuhu kutsuti avalikku loengut pidama ka tunnustuse saanud Rein Taagepera.

Auhinna saaja valib IPSA komisjoni poolt tehtud soovituste põhjal ja selle väljaandmist toetab Karl Deutschi fond.

Rein Taagepera huvitub kvantitatiivsete ennustuslike mudelite loomisest sotsiaalteadustes. Tema viimased raamatud keskenduvad parteide arvu ja suuruse ennustamisele valimissüsteemide alusel ja loogiliste mudelite loomisele üldisemalt. Professor Taagepera on loonud ja testinud mudeleid võidurelvastumise, maailma rahvastiku kasvu ja ajalooliste impeeriumite kasvu kohta. Ta on kirjutanud raamatuid Baltimaade ajaloost ja soome-ugri rahvaste vabariikidest Vene Föderatsioonis. Tema praegune uurimistöö puudutab osiste suuruse mõju sotsiaalsetele nähtustele, samuti on ta lõpetamas loogiliste mudelite loomise õpikut algajale.

Aastal 2008 pälvis Rein Taagepera Uppsala ülikooli Skytte sihtasutuse Skytte medali demokraatlike valimissüsteemide uurimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles