Kiirteede lärmi tõttu ei kuule linnud üksteise laulu (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased kardinalid sõltuvad teiste lindude laulust, sest see annab infot vaenlaste kohta.
Punased kardinalid sõltuvad teiste lindude laulust, sest see annab infot vaenlaste kohta. Foto: SUZANNE DECHILLO/NYT

Linnulaul on aga ülioluline, sest see hoiatab vaenlaste eest.

Florida ülikooli teadlaste uuringud näitavad, et linnud võivad vältida lärmakatesse paikadesse elama asumist, sest seal ei kuule nad teiste lindude hääli. Tulemused avaldati ajakirjas Biology Letters.

Liigikaaslaste laul pole lindudele lihtsalt ilusaks taustaheliks, vaid ellujäämiseks vajalik, sest linnud hoiatavad üksteist saabuvate vaenlaste eest. Lärmi mõju hindamiseks lasi uuringu juhtivautor Aaron Grade koos kolleegidega kardinalinimelistele lindudele tanutihaste hoiatushääli nii lärmakas kui ka vaiksemas keskkonnas. Tanutihaste ja kardinalide vahel käib looduses vilgas koostöö, sest tanutihaste ülesanne on kardinale öökullide ja kotkaste eest hoiatada. Uuringust selgus aga, et autorikaste teede juures kardinalid tanutihaste hüüetele ei reageerinud.

Senised vaatlused on näidanud, et kui näiteks kiirtee lindude elualast läbi ehitada, hakkavad lindude kodud teede lähedusest kaduma. Samas pole seni teatud, miks see nii on. Kardinalide puhul on aga üks konkreetne seoses leitud.   Teisalt arutavad uuringu autorid praegu ka selle üle, kas põhjuseks on teiste lindude mittekuulmine või siis tõsiasi, et nad küll kuulevad lindude häälitsusi, ent suure lärmi tõttu ei pruugi nad seda lihtsalt tähele panna. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles