ESA tahab kosmosest kogu maailma puud ära kaaluda

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: ESA

Selleks lennutatakse kosmosesse satelliit, mis hindab kõikide puude kõrgust ja paksust. 

Euroopa Kosmoseagentuuris (European Space Agency ehk ESA) küpseb järgmine ambitsioonikas missioon nimega Biomass. Biomassi idee on viia kosmosesse radar, mis suudaks  koostada kolmedimensioonilisi ülitäpseid metsakaarte. Kaardid aitaks paremini mõista, kuidas maakeral süsiniku liikumine toimub ja kui suurt rolli puud ikkagi kliima soojenemise juures mängivad.

Biomassi võti peitub täiesti uut tüüpi radaris, mis suudab kõrguvatest lehestikest läbi vaadata jõudes nii puu alumiste osadeni välja. Lõiguti skaneerib see kogu puu massi tänu millele tekib andmestik kõigi maakeral olevate puude ja nende reaalse suuruse ja arvu kohta. Kuigi metsaga kaetud alade ja metsatüüpide kohta annavad infot juba praegu kosmoses lendavad satelliidid, toob Biomass andmeid just metsade suuruse ja massi kohta. Samuti näitab see, kui palju süsinikku metsadesse koguneb.

«Sisuliselt kaalume me metsad ära,» ütles üks missiooni võtmeisikuid professor Shaun Quegan BBC-le, «teame puude kaalu ja kõrgust ning näeme kuidas see ajas muutub.» See info on oluline, sest nii saavad teadlased esmakordselt täpselt teada kui palju metsa aastas maha võetakse ning kui palju süsinikku sealtkaudu atmosfääri jõuab. Samal ajal saavad nad ka infot selle kohta kuidas seda tasakaalustab metsa juurdekasv.

Satelliit võib infot koguda kõikjal väljaarvatud Ameerika ja Euroopa põhjaosades. Põhjus peitub selles, et seal piirkonnas tuleb sõjaliste vahendite eelisõiguse tõttu radar välja lülitada. Teadlasi see aga ei morjenda, sest selle piirkonna metsade kohta on neil juba praegu küllaltki hea ülevaade. Pigem on nad põnevil just troopika kohta tulevate andmete suhtes.  

Esialgse plaani kohaselt hakatakse selliseid 3D-kaarte koostama iga  poole aasta tagant. Biomassi maksumus ulatub 229 miljoni euroni ja satelliit peaks kosmosesse jõudma 2021.aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles