Maal võib elada triljon liiki, ent 99,9% neist on ikka veel avastamata

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikroorganisme on miljoneid, ent inimsilm neid märgata ei suuda.
Mikroorganisme on miljoneid, ent inimsilm neid märgata ei suuda. Foto: Rice University/Photos.com

Suurim seni tehtud mikrobioloogia uuring nuputas välja Maal elavate organismide hulga.

Indiana ülikooli bioloogid analüüsisid ligi 5,6 miljonit 35 000 eri paigust pärit liiki. Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ilmunud uuringusse kaasati kõikide ookeanide ja mandrite olendid peale Antarktika.

«Liikide ülelugemine või sellele eesmärgile lähedalegi saamine on siiani üks bioloogia suurimaid väljakutseid,» ütles üks uuringu autoreid, Indiana ülikooli professor Jay T. Lennon. Ta selgitas, et varem polnud teadlastel mikroorganismide täpse arvu hindamiseks piisavalt häid tööriistu või lahendusi. Mikroorganismide uurimine ongi keeruline, sest inimsilm neid näha ei suuda. Lennoni sõnul tekitas geenitehnoloogia areng organismide ülelugemiseks aga uued võimalused.

Ehkki elusorganisme on püütud alati üle lugeda, jäid mikroorganismid sageli loeteludest välja või siis tehti nende lisamisel vigu, ütles Lennon.

Lihtsustatult öeldes arvutatakse elusorganisme teatud arvu avastatud liikide põhjal, asetades need Maa mastaapi. 5,6 miljonilist andmebaasi analüüsides avastasid Indiana ülikooli teadlased aga uued ja täpsemad viisid, kuidas neid arvutusi teha ning seekaudu suutsid nad ka liikide arvu senisest täpsemalt ennustada. Nii hindasidki nad praegu liikide arvu umbes triljoni lähedale.

Samas on aga nende liikide ülesleidmine vähemalt praegu küllaltki võimatu väljakutse, sest isegi ülemaailmne mikroorganismide avastamisele keskenduv mitut teadust hõlmav projekt Earth Mircobe Project on seni suutnud tuvastada alla kümne miljoni liigi. Uued tulemused näitavadki, et Maa elurikkus on võimsam, kui kunagi arvati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles