NASA võis tuvastada musta augu juures gammakiirguse (3)

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe musta augu kokkupõrge
Kahe musta augu kokkupõrge Foto: HANDOUT/REUTERS

Avastus tehti sekund pärast gravitatsioonilainete tuvastamist. 

Veebruaris avastasid füüsikud midagi erakordset: esmakordselt tuvastati gravitatsioonilained, mille olemasolu Albert Einstein juba 100 aastat tagasi ennustas, ent mida seni keegi mõõta ei suutnud. Gravitatsioonilained on aegruumis tekkivad lainetused, mis tekkivad suure massiga kehade - näiteks mustade aukude - kokkupõrkel. Neil lainetel on väga tugev mõju ümbritsevale ja gravitatsioonile. Gravitatsioonilained  võimaldavad teadlastel uurida  äärmuslikemaid protsesse ja jälgida, kuidas gravitatsioon ekstreemtingimustes käitub.

Selle nädala alguses selgus aga, et samal päeval tehti veel teinegi teaduse tulevikku mõjutav avastus. Nimelt teatasid NASA teadlased esmaspäeval, et sekundid pärast seda, kui tuvastati gravitatsioonlained, püüdsid keskuse teadlased kinni mustadest aukudest tulevat gammakiirgust. «Kahe musta augu kokkupõrkest tulev gammakiirgus oleks märkimisväärne avastus, sest mustad augud peaksid tekkima «puhtalt», mingisugustki valgust tekitamata,» selgitas NASA oma pressiteates.  Nii ongi gammakiirguse selline mõõtmine erakordne avastus. 

Siiski tõdevad skeptikud, et põhjapanevate järelduste tegemiseks on veel liiga vara ning NASA isegi kasutas tingivat kõneviisi just seetõttu, et  0,2-protsendilise tõenäosusega võib tegu olla valehäirega. Kriitikud viitavad sellelegi, et sama ala uurinud Euroopa Kosmoseagentuur taolist kiirgust ei tuvastanud. Igal juhul tõdevad teadlased aga, et gammakiirguste tuvastamine - nagu gravitatsioonilainete mõõtmine juba varem - võib panna aluse täiesti uuele tasandile universumi uuringutes. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles