Hiina riiklik meedia teatas raketi stardist enne selle toimumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina Rahvavabariigi ametlik uudisteagentuur Xinhua jäi häbiväärselt vahele, kui see hõiskas edukast kosmosemissiooni algusest maailmale eile juba mitu tundi enne seda, kui rakett maapinnalt õhku oli tõusnud.

 

Xinhua kirjeldas veebilehele varakult üles riputatud uudises detailselt ka veel toimumata sündmusi ning tsiteeris ka veel pidamata vestlusi, vahendas Associated Press.

27. septembrile dateeritud artikkel oli internetis loetav suurema osa eilsest päevast ning võeti maha alles pärast seda, kui agentuurile helistati mujalt maailmast.

Xinhuanet.com’i töötaja, kes keeldus telefonile vastates oma nime avaldamast, ütles arupärimise peale, et artikli varane ilmumine oli «tehniline viga».

Kommunistliku riigi kolmas mehitatud kosmoselend algas tegelikult alles hilisõhtul, kui kaugest Gansu provintsist asus kolme taikonaudiga orbiidi suunas teele Shenzhou VII.

Xinhua artiklis kirjeldati aga juba varem elavalt nii raketi lendu kui ka taikonautide ja maapealse juhtimiskeskuse vestlust, millest vahendas ilmekamaid väljavõtteid ka Associated Press.

«Pärast seda korraldust lülitati kõik signaaltuled sisse, mitmesugused andmed ilmuvad ridades ekraanidele, sajad tehnikud vahivad üksisilmi kuvareid ega jäta märkamata väiksematki muutust…,» kirjutas agentuur.

Seejärel toodi ära ka katkeid juhtimiskeskuse sidest:

«Üks minut jäänud!»

«Changjiang nr.1 saavutas sihtmärgi!»

«Dispetšeri kindel hääl katkestas vaikuse kogu laevas. Sihtmärgini on nüüd jõutud 12 sekundit enne ennustatud aega,» märgib agentuur vahele.

«Õhurõhk kabiinis on normaalne!»

«Kümme minutit hiljem kaob laev horisondi taha. Soe plaksutamine ja innustunud hüüded murravad öise taeva, kajades üle hääletu Vaikse ookeani,» antakse lugejale teada.

Reutersi andmetel tõusis eile Eesti aja järgi õhtupoolikul startinud Shenzhou VII õnnestunult lõplikule orbiidile 343 kilomeetri kõrgusel, kus taikonaudid valmistuvad nüüd oma tähtsaimaks ülesandeks – üks neist saab esimese hiinlasena astuda kapslist välja nn kosmosekõnnile. Maale loodab meeskond naasta pühapäeval.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles