Teadlased jõudsid puutetundliku kunstnaha leiutamiseni

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puutetundlik kunstnahk kunstsõrmedel
Puutetundlik kunstnahk kunstsõrmedel Foto: Bao Lab

Stanfordi ülikooli teadlased lõid plastist kunstnaha, mis suudab tuvastada, kui tugevalt seda on puudutatud ja saata see teadmine otse elusatesse ajurakkudesse.

Leiutis võib lõpuks viia sellise elektroonilise kande loomiseni, millega saaks katta kunstjäsemeid ja mis suudaks täita vähemalt osa tavapärase naha funktsioone, kirjutavad teadlased ülikooli veebilehel.

«Tegemist on esimese korraga, mil paindlik ja nahasarnane materjal suudab tuvastada surve tugevust ja seejuures edastada signaale närvisüsteemi,» sõnas ülikooli keemilise tehnoloogia professor Zhenan Bao.

Loodud kunstnahk on kahekihiline – peamine on ette nähtud tunnetuse tekitamiseks ja alumine elektriliste signaalide transpordiks ja nende tõlkimiseks närvirakkudele «arusaadavasse» biokeemilisse keelde. Kusjuures pealmine nahakiht on loodud sedavõrd tundlikuks, et suudab eristada näiteks kerget näpupuudutust tugevast käepigistusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles