Caerostris darwini ämbliku võrk on kümme korda tugevam kui kevlar

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caerostris darwini ämbliku võrk
Caerostris darwini ämbliku võrk Foto: Wikipedia.org

Teadlaste sõnul on maailma kõige tugevam looduslik materjal Caerostris darwini ämbliku võrk,  mis on kümme korda tugevam kui kunstkiust ja peaaegu purunematuks peetav kevlar.

Nimetatud ämblikuliigi esindajad koovad ka maailma suurimaid ämblikuvõrke, kirjutab Live Science.

Puerto Rico ülikooli evolutsioonibioloog Ingi Agnarsson ja ta kolleegid leidsid Caerostris darwini ämbliku 2001. aastal Magakaskari Ranofamana rahvuspargist.

Need ämblikud koovad kuni 2,8 kuni 25 meetrise läbimõõduga võrke.

«Neid võrke on raske uurida, kuna need asuvad tihti suurte veekogude kohal. Loogiliselt ei peaks meie uuringutes nagu paati kasutama, kuid tihtipeale osutub see veesõiduvahend vajalikuks,» lausus Agnarsson.

Ämblike võrkudesse satuvad veekogude kohal lendavad ühepäevaliblikad, mesilased, kiilid ja harilikud vesineitsikud.

Siiani ei ole andmeid, et neisse suurtesse võrkudesse oleksid kinni jäänud näiteks linnud või nahkhiired.

«Lind või nahkhiir on nii suur saak ämblikule, et ta peaks neid tabama vaid  1- 2 korda oma elu jooksul,» lisas USA Akroni ülikooli bioloog Todd Blackledge.

Teadlased võrdlesid maailma suurimaid võrke kuduva ämbliku võrke 30 teise liigi ämblike võrkudega.

Uurijad korjasid katse jaoks paar täiskasvanud emast Caerostris darwini liigi esindajat, kasvatasid neid kasvuhoones ja uurisid võrke 24 tundi pärast nende punumist. Uuriti, kui tugevat survet need võrgud taluvad, enne kui katki lähevad.

Teadlaste sõnul võib selle liigi ämblike võrgu tugevus põhineda elastsusel. Caerostris darwini ämbliku võrk on kaks korda elastsem kui teiste võrguämblike võrgud ning kümme korda tugevam kui kevlar.

Veel pole teada, kas nende ämblike võrk sisaldab mingit uut tüüpi, elastsust tagavat valku või on nende kudumismeetod selline, mis võrgu väga elastseks teeb.

Uurijate arvates on veel üsna palju ämblike ja nende võrkude kohta veel avastamata.

«Maailmas on üle 40 000 ämblikuliigi ja iga ämblik suudab toota kuni seitse erinevat võrgukudumismaterjali. Umbes 99,99 protsenti ämblike võrgumaterjalist on uurimata,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles