Pildid: geeniteadlane Lili Milani sai presidendilt noore teadlase preemia

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu vanemteadurile ning sekveneerimise ja genotüpiseerimise tuumiklabori juhatajale Lili Milanile üle Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore teadlase preemia summas 5000 eurot.

Eesti riigipea nentis, et ülevaade Lili Milani senistest saavutustest, teadusartiklite loend ja selle juurde kuulunud soovituskirjad Eesti Geenivaramust, Tartu Ülikoolist, Uppsala Ülikoolist ja Karolinska Instituudist tegid ta sõnatuks, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Neis tekstides ei olnud normipärast viisakust. Seal oli vaimustus. Seal oli uhkus noore ja väga andeka teadlase ja kolleegi senise käekäigu üle,» ütles riigipea. President Ilves lisas, et Milani on silmapaistva teadlasena võtnud endaga maailma tippu kaasa ka Eesti, oma uurimisrühma, oma ülikooli ja teadusasutuse.

Rootsis sündinud Lili Milani omandas Tartu Ülikoolis geenitehnoloogia erialal magistrikraadi ning kaitses seejärel 2009. aastal Uppsala Ülikoolis doktorikraadi molekulaarmeditsiini erialal. Pärast doktorikraadi kaitsmist naasis ta Eestisse ja asus tööle TÜ Eesti Geenivaramus, kus juhatab praegu sekveneerimise ja genotüpiseerimise tuumiklaborit.

Milani tänas kõiki, kes on temasse uskunud ja olnud geneetikas avatud uutele ideedele. «Minu elus on nii palju armsaid inimesi,» lisas noor teadlane.

Milani põhilised uurimisteemad on inimese genoomika, epigenoomika ja farmakogenoomika, uurides nii tervete indiviidide ravimite lagundamise varieeruvust kui ka haigete ja tervete indiviidide erinevusi genoomis ning epigenoomis.

Tartu Ülikooli biotehnoloogia professor ja Eesti Geenivaramu direktor Andres Metsapalu tõstab Milani teaduslikest saavutustest eriti esile panust farmakogeneetikas. «Tema juurutas geenivaramu tuumiklaboris uued meetodid, mida praegu kasutatakse mitte ainult teadustöös, vaid ka raskete geneetiliste haiguste diagnoosimisel,» nendib Metspalu presidendi kantseleisse saadetud soovituskirjas, lisades, et teine teema, kus Milani on maailma tippklassi teadlane, on epigeneetika.

Milani on pälvinud Uppsala ülikooli väljapaistvatele doktorantidele antava Anna Lundini stipendiumi. Lisaks igapäevasele teadustööle on Milani oodatud kõneleja paljudel oma valdkonna konverentsidel ning juhendab mitmeid doktori-, magistri- ja bakalaureusetöid Tartu Ülikoolis. Ainuüksi kahe viimase aasta jooksul on ta avaldanud üle 20 teadusliku artikli ajakirjades Genome Research, Nature, Science, Nature Genetics, BMC Genomics jt.

Noore teadlase preemiat annab kord aastas välja Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu ning seda rahastab Väino Kaldoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles