Päikesepaneelid võivad kahandada putukate arvukust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiil
Kiil Foto: SCANPIX

USA bioenergia keskuse uuring näitas, et päikesepaneelid võivad putukate arvukust kahandada.

Teadlased selgitasid, et näiteks kiilid võivad päikesepaneele nende peegelduse tõttu veepinnaks pidada, kirjutab The Guardian.

«Kiilide vastsed elavad vees, mis on puhas ja kus on palju veetaimi. Veest väljaulatuvad taimed aitavad vastsel valmikuks saada ning täiskasvanud kiilid kasutavad neid lennu vaheajal puhkamiseks. Päikesepaneelidel aga ei ole niiskust ega taimi,» jätkasid uurijad.  

Bioloog Bruce Robertsoni sõnul on päikesepaneelide mõju looduskeskkonnale vähe uuritud.

«Päikesepaneelide mõju näiteks veeputukate arvukusele ei ole peaaegu üldse uuritud. Kuid meie uuring kinnitas kahtlust, et veekogude ligidale paigutatud päikesepaneelide tõttu võib putukate arv kahaneda, kuna veeputukatele võib tagasipeegelduv pind veepinnana paista,» lausus Robertson.

Putukad võivad päikesepaneelidel paljuneda, muutudes samas teistele loomadele ja lindudele kergeks saagiks. Niiskust vajavad vastsed võivad aga kuumas päikeses hukkuda.

«Päikesepaneelide puhul on tegemist niinimetatud ökoloogiliste lõksudega. Inimesed vajavad päikesepaneele lisaenergia tootmiseks, kuid need paneelid võivad kõigutada ökoloogilist tasakaalu. Mida enam päikesepaneele, seda suurem on veeputukate hukkumise tõenäosus,» jätaks bioloog.

Teadlased tegid katse Ungaris Duna-Ipoly rahvuspargis, kuhu pandi erineva disainiga päikesepaneele. Uuriti, kuidas kiilid nende suhtes käituvad.

Kuid paneelid tõmbasid peale kiilide veel mitmeid putukaid ligi, kes seal paljuneda püüdsid ja oma munad jätsid.

Tulemused näitasid, et putukad eelistasid neid päikesepaneele vähem, millel oli valge äär või vahel valged jooned. Eelistuseks olid ühtlased suured, katkestamata paneelipinnad. Just neil hukkus putukaid ja vastseid kõige enam.  

«Päikesepaneelide omanikud peaksid paneelid osadeks jagama, et ühtlast läikivat pinda vähem oleks. See aitaks putukate elu säästa ja arvukuse normaalse hoida,» selgitas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles