Ultraviolett-tehnoloogia äratas 14. sajandi freskod ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giotto fresko palja silmaga ja ultraviolettkiirte all (paremal)
Giotto fresko palja silmaga ja ultraviolettkiirte all (paremal) Foto: Reuters/ScanPix

Itaalia maalikunstniku ja arhitekti Giotto di Bondone freskosid aitas elustada tänapäevane ultraviolett-tehnoloogia.

Freskode restaureerijad leidsid, et õige nurga alt suunatud ultraviolettkiired toovad esile ammu kadunud värvid ja detailid, kirjutab The Telegraph.

1320. aastatest pärit freskod ehivad Firenzes asuva Santa Croce kiriku Peruzzi kabeli seinu.

Giotto freskodel on kujutatud näiteks taevast laskuvat Evangelist Johannest ning Rooma sõdurit, kes toob kuningas Herodesele Ristija Johannese pea vaagnal.

Giotto freskode restaureerijad komistasid ultraviolett-tehnoloogia otsa kogemata, kasutades ultraviolettkiiri esialgu lihtsalt uurimisel, kuidas neid freskosid saaks restaureerida.

Kuid uuringu käigus avastati, et kui suunata ultraviolettkiired teatud nurga alt freskodele, siis paljastub seal rohkem kui palja silmaga näha on.

Giotto freskod värviti 18. sajandil üle ning 1840. aastatel toodi nad uuesti esile, kuid siis said nad kahjustada. Siiani on need kunstiteosed üsna halvas seisukorras.

Restaureerijate kinnitusel ei saa ultraviolettvalgust siiski väga kaua aega neile freskodele suunata, sest see võib need jäädavalt rikkuda. Küll aga saab seda teha lühiajaliselt.

Restaureerijate arvates peaks kabelisse riputama nendest freskodest arvutis töödeldud pildid, mis näitaksid neid nende esialgses olekus.

Giotto di Bondone (1266 – 1337) oli Itaalia maalikunstnik ja arhitekt, renessansi maalikunsti peamiste printsiipide rajaja.  Juhtis 1334. aastast  Firenze toomkiriku ehitamist. Tema loomingu hulka kuuluvad näiteks  Assisi San  Francesco kiriku, Padova Cappella dell´Arena ja Firenze Santa Croce kiriku freskod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles