Päikesesüsteemi kõige külmem paik asub Maa «tagaaias»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Lunar Reconnaissance Orbiteri foto Kuul asuvast Faustini kraatrist, mis on meie Päikesesüsteemi üks kõige külmem paik
NASA Lunar Reconnaissance Orbiteri foto Kuul asuvast Faustini kraatrist, mis on meie Päikesesüsteemi üks kõige külmem paik Foto: AFP / Scanpix

Astronoomid avastasid meie Päikesesüsteemi kõige külmema koha ja see asub Maale üsna lähedal.

NASA Lunar Reconnaissance Orbiter avastas, et Maa kaaslase Kuu lõunapoolusel on külmem kui kaugel asuval Plutol, kirjutab AP.

Kuu kõige külmemaks piirkonnaks on kraatriteala, milleni Päike mitte kunagi ei ulatu.

Teadlaste sõnul on nende kraatrite temperatuur 238 kraadi alla nulli. See on ainult 35 kraadi kõrgem kui teada olev võimalik kõige madalam temperatuur.

Pluto on Kuu kraatritest vähemalt ühe kraadi võrra soojem, hoolimata sellest, et asub 40 korda Päikesest kaugemal.

«Meie Päikesesüsteemi kõige külmem paik asub tegelikult Maa «tagaaias». Kuu kõige külmemad kraatrid kannavad nimesid Faustini, Shoemaker ja Haworth. Kuid on kraatreid, mida ei ole veel uuritud ja neil ei ole ka nimesid,» selgitas California ülikooli teadlane David Paige.

Paige lisas, et aastaaegade vaheldudes muutub Kuu lõunapoolus pisut soojemaks ja põhjapoolus jahedamaks.

Teadlase Richard Vondraki kinnitusel on väga madala temperatuuriga alad tähtsad, kuna võivad sisaldada aurustuvaid aineid nagu vett ja metaani. Sealse vee ja metaani uurimine võib anda uut informatsiooni Päikesesüsteemi varajase etapi kohta.

Ka avastas Kuu-uurimise aparaat jälgi selle taevakeha jääs olevast vesinikust.

«Kuu lõunapoolus oli siiani uurimata. Meil ei olnud varem aimugi, kuidas sealne pind välja näeb,» lisas Vondrak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles