Avastus: Läänemere karbid ja ussid toodavad sama palju metaani kui 20 000 lehma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekarbid Valgerannas. Värske uuring näitab, et karbid ja ussid tekitavad Läänemeres sama palju metaani kui 20 000 lehma. Pilt on illustreeriv.
Merekarbid Valgerannas. Värske uuring näitab, et karbid ja ussid tekitavad Läänemeres sama palju metaani kui 20 000 lehma. Pilt on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

20 000 lehma on umbes veerand Eestis kasvatatavate piimalehmade arvust, kirjutab ERR Novaator.

Kuna veisekasvatus on oluline atmosfäärimetaani allikas, on ka merepõhja elanike – karpide ja usside – metaanitoodang eeltoodud arve arvestades muljetavaldav. Eriti globaalses vaates, kus lisandub Läänemerele veel kogu ülejäänud maailmameri koos sealsete karpide ja ussikestega.

Läänemere pisiloomade metaaniproduktsioonile on aga oma värskes teadustöös hinnangu andnud Rootsi ja Walesi teadlased, kes on avaldanud eelviidatud tulemused ajakirjas Scientific Reports. Stefano Bonaglia Stockholmi ülikoolist ja ta kolleegid kirjutavad seal, et Läänemere metaaniheitmetest pärineb karpidelt ja ussidelt tervelt kümnendik.

Millised loomad metaani toodavad ja mida see veemajanduse plaanidele tähendada võib, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles