Üllatav avastus: pingviinid moodustavad toidu püüdmiseks võimsaid tapjasalku (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika pingviinid.
Aafrika pingviinid. Foto: MARK BLINCH/Reuters/Scanpix

Pealtnäha tunduvad pingviinid malbete loomadena. Päris nii see aga tegelikult ei ole – selleks, et püüda korraga rohkem toitu ja kulutada samal ajal vähem energiat, moodustavad näiteks Aafrika pingviinid võimsaid tapjasalku. 

Enne seda, kui Alistar Mclnnes Lõuna-Aafrika Nelson Mandela ülikoolist kaheteistkümnele pingviinile kaamerad külge pani, polnud  keegi varem näinud seda, kuidas pingviinid grupiti kalu püüavad. Seda küll aimati, kuid tõendusmaterjali kellelgi  selle kohta ei olnud, kirjutab New Scientist.

Kõne all oleva uurimistöö kaameralindilt oli näha, kuidas suurema osa ajast püüdsid pingviinid kalu ühekaupa ja individuaalselt. Aeg-ajalt moodustasid  nad üheskoos aga grupi ja ajasid pisikesed kalad veepinna lähedale ühte punti kokku. Kui mõni kala üritas suurest kalaparvest põgeneda, langes ta seda kiiremini pingviinide saagiks.

Grupiga toidu hankimises ei ole tegelikult mitte midagi ebatavalist. Algelisel tasemel teevad seda isegi mõõkkalad. Rääkimata delfiinidest, kes ühisel toidupüüdmisel tegevust hoolega koordineerivad.  

Mclnnesi sõnul ei tee pingviinid küll nii läbimõeldud koostööd kui delfiinid, kuid sellest hoolimata tõestab uurimistöö seda, et efektiivsemaks jahipidamiseks  nad aeg-ajalt grupeeruvad.

On üsna tõenäoline, et ka teised pingviinid püüavad teinekord toitu grupiti, kuid tõendusmaterjali selle kohta lihtsalt veel ei ole.

Teadustöö ilmus ajakirjas  Royal Society Open Science

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles