Maailmakuulsa mänguasjatootja õnnetusi täis minevik ehk kuidas loodi legoklotsid

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Christoph Ulrich/Scanpix

Taani kõige kuulsam eksportkaup on ilmsed legoklotsid  – ainuüksi 2016. aastal müüs ettevõte LEGO üle 75 miljardi pisikese plastikklotsi. Paljud aga ei tea, et 85-aastasel legoklotse tootval ettevõttel on olnud väga keeruline minevik. 

Ettevõte LEGO sai nii-öelda alguse ühes Taani puidupoes 1916. aastal – noor tislerist mees Ole Kirk Christiansen otustas end proovile panna ja avada pisikese poe, kirjutab History. Ta müüs oma poes isevalmistatud puust redeleid, toole triikimislaudu jne.

Õnnetuse läbi läks pood 1924. aastal põlema, tulekahjus hävis nii pood kui ka perekonna kodu. Nii mõnigi oleks pärast sellist õnnetust alla andnud, Christiansen võttis aga seda kui vabandust, miks ehitada suurem töökoda.

Sellega ei olnud takistused tislerist poepidaja teel aga läbi. Varsti tabas maailma suur majanduskriis ehk suur depressioon, 1932. aastal suri aga Christianseni abikaasa.

Mees ei andnud aga alla. Pärast isiklikku ja ärilist katastroofi hakkas ta nikerdama ja müüma odavaid kaupu, sealhulgas mänguasju. Alguses ei tasunud see ära ja ta oli pankroti äärel, armastus puutöö ja mänguasjade vastu aitas tal aga edasi minna. Ta muutis oma ettevõtte nimeks LEGO, mis tuleneb taanikeelsest väljendist «leg godt» ehk «hästi mängima».

Tema mänguautodele- ja loomadele tekkis varsti ustav toetajaskond. LEGO ettevõtte bestselleriks kujunes puidust part, kelle nokk tõmmates avanes ja sulgus. Mänguasjade omapäraks oli see, et nurgad ei olnud äralõigatud.

1942. aastal, kui Saksamaa okupeeris Taani, põles Christianseni ettevõte taaskord maha. Selleks hetkeks oli LEGO aga juba edukam ja suutis põlengust probleemideta välja tulla.

Plastiku võidukäik

Pärast Teise maailmasõja lõppu oli traditsioonilisest materjalidest, mida kasutati tarbekaupade valmistamiseks, puudust. Et luua odavaid alternatiive, võeti kasutusele plastik.

1946. aastal ostis Christiansen plasti töötlemiseks mõeldud survevalumasina ja hakkas sellega eksperimenteerides mänguasju tootma. 1949. aastal tuldi välja tootega, mis sisaldas pisikesi plastmassist klotse ja mida oli võimalik üksteise külge kinnitada.

Klotside valmistamiseks saadi inspiratsiooni ühelt Briti ettevõttelt nimega Kiddicraft, kes tootis sarnaseid klotse/telliseid. LEGO sõnul lubas ettevõte neil oma disaini kasutada, 1981. aastal osteti lõpuks brittidelt selle kasutamiseks ka ametlik õigus. Plastikust klotsid ei olnud tollal aga LEGO kõige populaarsem toode. Võrreldes LEGO puidust mänguasjadega ei olnud ka nende kvaliteet kiita.

Varsti võttis Ole Kirki poeg Godfred ettevõtte juhtimise vaikselt üle. Ta arendas eelmisi plastklotse edasi ja tuli 1955. aastal välja tootega «System of play». Godfred pani rõhku kvaliteedile ja töötas välja tervikliku süsteemi ehk kõiki legoklotse, mis on pärast seda toodetud, on võimalik omavahel ühendada.

1958. aastal tabas LEGO ettevõtet taaskord põleng. Kuna kõik puidust mänguasjad hävisid, otsustati edaspidi vaid plastikklotse toota. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles