Robotite lahing ja teadusteater Elroni rongis: Eestis algab täna Baltikumi suurim teadusfestival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadusteater eelmisel aastal Tartus Raekoja platsil.
Teadusteater eelmisel aastal Tartus Raekoja platsil. Foto: Teaduskeskus AHHAA

Täna algav ja kuni 29. septembrini kestev 12. Teadlaste Öö festival toimub tänavu rohkem kui 40 kohas üle Eesti. Viie päeva jooksul toimub üle 900 teadussündmuse, mille seas on laboriekskursioonid, teadlaste koolikülastused ja ekskursioonid erinevates teaduslaborites. 

Festivali peakorraldaja Annika Vesselov märkis, et on põhjust uhkust tunda teadusfestivali üle, mis toimub juba 12. korda ja kuhu oodatakse rohkem kui 50 000 osalejat.

«Teadlaste Öö festival on meie jaoks missioon, mille eesmärk on üheks nädalaks katta terve Eesti erinevate teadussündmustega. Festivali raames avavad oma uksed ülikoolide laborid, koolides tehakse katseid ja võõrustatakse teadlasi,» rääkis Vesselov.

Igal aastal püüab festivaliprogramm üllatada külastajaid mõne uue sündmusega. Tänavu on selleks Vesselovi sõnul festivali neljandal päeval ehk 28. septembril Tartus Raadi lennukiangaaris aset leidev Robolahing.

«Tegemist on  spetsiaalselt selle võistluse jaoks ehitatud puldiga juhitavate või autonoomsete lahingurobotite mõõduvõtuga, kus lahingumasinad püüavad üksteist spetsiaalsel võitlusareenil kahjutuks teha,» ütles peakorraldaja.

Vesselov lisas, et Robolahingu eesmärk on tekitada inimestes huvi robootika, inseneeria ning mehaanika vastu ning pakkuda asjast huvitunutele oma hobiga tegelemiseks ka tuge ning väljundit.

Esmakordselt on kavas lastele mõeldud teaduskohvik. Kui enamasti on selline sündmus olnud suunatud noortele ning täiskasvanutele, siis sellel aastal oodatakse neljapäeval toimuvasse laste teaduskohvikusse hoopis koolieelikuid ja algklasside lapsi ning nende vanemaid.

Lisaks eelnevalt nimetatule toimub Tartus hulgaliselt väliskülaliste teadusteatri etendusi, mille läbiviijad tulevad kohale Bulgaariast, Poolast, Venemaalt ja Ameerika Ühendriikidest. Festivali lõpetab juba traditsiooniks saanud 18+ teaduspidu. Pealinna inimestele suunatud üritustest võib välja tuua Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursi avatud päeva, Tallinna linnamuuseumi või siis Eesti tervishoiumuuseumi sündmused. Läänemaal toimub põnev Haapsalu teadusmess ja Lõuna-Eestis Pollis aiandusuuringute keskuses taimeteadust tutvustav sündmus.

25.-30. septembrini aset leidev Teadlaste Öö festival toimub juba 12. korda ning selle raames toimub rohkem kui 900 erinevat teadussündmust üle Eesti. Tegemist on mitte ainult Eesti, vaid ka kogu Baltikumi suurima teadusfestivaliga. 

Teadusteater eelmisel aastal. Foto:
Teadusteater eelmisel aastal. Foto: Foto: Teaduskeskus AHHAA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles