Astronoomid avastasid Päikesesüsteemist kummalise moodustise

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus ebatavalisest moodustisest.
Kunstniku nägemus ebatavalisest moodustisest. Foto: ESA/Hubble, L. Calçada

Saksa astronoomid avastasid NASA ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) Hubble’i teleskoobi abil Päikesesüsteemist sabaga kaksikasteroidi.

Marsi ja Jupiteri orbiidi vahel liikuv moodustis koosneb kahest üksteise ümber tiirlevast asteroidist, kirjutab Science Daily. Kuna nende ümber on helendav gaasümbris ehk kooma, kust ulatub välja saba, võib kaksikasteroidi kohta öelda ka komeet.

Astronoomid said Hubble’iga ebatavalisest moodustisest detailse ülevaate tegelikult juba eelmise aasta septembris. Teleskoobi tehtud piltidelt oli näha, et tegu ei ole ühe, vaid kahe taevakehaga. Ülevaatlik teadusartikkel sabaga kaksikasteroidist 288P ilmus täna ajakirjas Nature.

Miks on paarisasteroidil aga komeedile omased pea ja saba? Teadusartikli autorid kirjutavad, et tänu päikesekiirgusele tekib asteroidide jäisest pinnast veeaur. Viimasest moodustuvad pea ja saba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles