Video: Mehhikos nähti pärast maavärinat taevas müstilisi valgussähvatusi

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: IMPACTO El Diario/YouTube

Mehhiko lõunarannikul toimus nädal aega tagas 8,1 magnituudine maavärin. Pärast seda nähti taevas suuri siniseid ja rohelisi valgussähvatusi. Millega oli tegu?

Eredad sähvatused pärast maavärinat on ebatavalised, kuid seda on nähtud ka varem: esimene üleskirjutus müstiliste valguskogumite kohta pärineb aastast 89 eKr, viimased aga Itaalia L'Aquila linna 2009. aasta maavärinast ja 2016. aasta Uus-Meremaa Wellingtoni linna maavärinast, kirjutab New Scientist.

Kuna tänapäeval on kõikjal palju turvakaameraid, on Friedemann Freundi sõnul, kes töötab NASA AMES Research Center’is, taolised valgussähvatused ilusti kaameralindile jäädvustatud.

Freundi sõnul on tegemist elektrilahendustega, mis tulevad maapinnast ning võivad tõusta kuni 200 meetri kõrguseni. Need leiavad aset, kas enne või pärast maavärinat. Teooriaid selle kohta, miks ja kuidas need täpselt tekivad, on mitmeid. Sellepärast võib seda loodusnähtust pidada omamoodi müsteeriumiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles