Teadlased lõid robotkäe, mis tunneb puudutusi nagu tavaline jäse

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nathan Copelandi robotkäsi paremal.
Nathan Copelandi robotkäsi paremal. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Inimese aju suudab fantoomjäset tunda ka siis, kui seda näiteks õnnetuse tagajärjel enam ei ole. Kas robotkätt on võimalik samamoodi tunnetada?

Robotkäe- või jala kontrollimine ja kasutamine ei ole kerge ning teadlased on proovinud inimestele selles osas abiks olla. Biotehnik Robert Gaunt koos oma kolleegidega USAs asuvast Pittsburgh’i ülikoolist ja meditsiinikeskusest tahtsid selles valdkonnas aga veel kaugemale minna – nende eesmärgiks oli luua robotkäsi, mis on sama tundlik kui tavaline jäse, kirjutab National Geographic.

Nende eksperimendis osaleb Nathan Copelandi nimeline mees, kes on autoõnnetuse pärast juba teismeeast saati rinnust halvatud. Teadlaste tiim siirdas mehe aju motoorsesse ajukoorde pisikesed sensorid. See piirkond peaajus tegeleb liigutuste planeerimise ja jäsemete tunnetusega. Robotkäsi saadab ja võtab nende sensorite abil vastu signaale.

Tänu sellele suudab 31-aastane Copeland nüüd 84,3 protsendi täpsusega kinnisilmi kindlaks teha, millist tema proteessõrme puudutatakse. Mehe sõnul tunneb ta sõrmedes ka soojust ja kihelust.

Teaduseksperimendi eestvedaja Gaunti sõnul on nende laiemaks eesmärgiks see, et proteesjäseme olemasolu ei tähendaks enam puuet. 

Teadusuuring ilmus ajakirjas ajakirjas Science Translational Medicine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles