Uuring: tõusva merevee alla on jäänud juba 8 Vaikse ookeani saart

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Vaikses ookeanis on tõusva merevee taseme tõttu kadunud juba vähemalt kaheksa saart, kirjutab New Scientist.

Merevee taseme tõus on juba aastaid teadaolev kliimamuutustest põhjustatud fenomen. Viimaste andmete kohaselt tõuseb vesi viimasel ajal keskmise kiirusega kolm millimeetrit aastas, kuid Vaikses Ookeanis on see passaat-tuulte mõjul toimunud veelgi kiiremini.

Näiteks ookeani lääneossa jäävate Solomoni saarte ja Mikroneesia piirkonnas on veetaseme tõus pärast 1990. aastat olnud koguni 12 millimeetrit aastas ning see on juba piisav kiirus, et tuua endaga kiireneva kaasa madalamate saarte maamuna pealt kadumise.

Värskes ajakirjas Journal of Coastal Conservation ilmunud uuringus üritasidki teadlased hinnata, kui palju maismaad juba merevee alla jäänud on. Tegemist on jätkuga aasta varem läbi viidud uuringule, milles juhtivautor Simon Albert Queenslandi Ülikoolist ja kolleegid tegid kindlaks, et Solomoni saartest on juba viis kadunud.

Samalaadne saarte kadumise tempo ilmnes seekordse uuringu käigus ka Mikroneesias. Uuringu käigus viisid Austraalia Päikeseranniku Ülikooli professor Patrick Nunn ja kolleegid läbi põhjaliku radaripiltide analüüsi. Peamiselt keskenduti Mikroneesia Liiduriikide suurima saare Pohnpei ümbrusele.

Kuna Pohnpei, kus asub ka riigi pealinn, on pigem kõrge saar, ei olnud seal näha kuigi ulatuslikku merevee erosiooni. Selle ümbrusest leidsid teadlased aga mereala, kus olid varem olnud saared. Näiteks on uuringu järgi praeguseks kadunud Kepidau en Pehleng’i ja Nahlapenlohd’i saared. Vahemikus 2007-2014 on vee alla jäänud ka kuus asustamata sart Laiapi, Nahtiki ja Rosi saarestikest.

Nunn’i sõnul on nende saatus omamoodi hoiatus paljudele teistele maailma madala maapinnaga saartele. Näiteks on juba praegu teada, et Papua Uus-Guineale kuuluvatel Cartereti saartel on inimesed aina enam rannikust eemale kolimas. Lisaks on seal algatatud ka ümberasustamisprogramm, mille raames loodetakse kõik saare inimesed 90 kilomeetri kaugusel asuvale Bougainville’i saarele ümber asustada.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of Coastal Conservation.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles