Uuring: putukamürgina kasutatavad neonikotinoidid võivad hävitada ka kimalased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilaste suremises laialdaselt kahtlustatud putukamürkide klass neonikotinoidid mõjuvad laastavalt ka kimalastele.
Mesilaste suremises laialdaselt kahtlustatud putukamürkide klass neonikotinoidid mõjuvad laastavalt ka kimalastele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllutaimede putukkahjurite vastu kasutatavad ained neonikotinoidid ei ohusta mitte ainult kodumesilasi, vaid ka metsmesilasi ehk kimalasi, kirjutab ERR Novaator.

Kanada ja Briti teadlaste väitel võib maailmas laialt kasutatav neonikotinoid tiametoksaam vähendada veerandi võrra võimalust, et emakimalane hakkab munele ja loob koloonia.

Nigel Raine Guelphi ülikoolist ja ta kolleegid kirjutavad ajakirjas Nature Ecology & Evolution, et nii tugev toime tekitab kahtluse, kas kimalased suudavad looduses üleüldse püsima jääda. Mõneski maailma paigas, sh Euroopa Liidus ja Raine'i kodumaal Kanadas on küll ka neonikotinoide kasutamist piiratud või piiramist vähemalt tõsiselt arutatud.

Raine'i sõnul on vajadus taimekaitsevahendite mõju mittekahjuritest putukatele veelgi ulatuslikumalt uurida seda arvestades vägagi pakiline.

Kuidas teadlased arvutimudeli ja kavala eksperimendi abil kimalaste hukkumist uurisid, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Uuringut kirjeldav teadusartikkel ilmus ajakirjas Nature Ecology & Evolution.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles