Raport: 2016. aastal oli ilm äärmuslik (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliima soojeneb.
Kliima soojeneb. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Eelmisel aastal oli ilm kõikjal maailmas pigem äärmuslik ja normist kaugel, selgub neljapäeval avaldatud raportist. USA riikliku ookeani- ja atmosfääriameti (NOAA) aastaülevaates on toodud esile mitmed rekordid - palavaim aasta, madalaim meretase ning madalaim merejää Arktikas ja Antarktikas.

Raport on 299 lehekülge pikk ja sellesse on panuse andnud kogu maailma teadlased. Kokkuvõttest ilmneb, et 2016. aasta oli «väga äärmuslik ja annab põhjust muretseda», ütles üks toimetajaist, NOAA kliimateadlane Jessica Blunden.

Teadlaste sõnul on see selge märk kliimamuutuse inimtekkest.

«2016. aasta sööbib igaveseks mällu kui aasta, mil me ületasime kliimamuutuses uue läve - läve, mis avab meile trööstitu pilgu tulevikku,» ütles raporti koostamises osalenud kliimateadlane Kim Cobb.

Teadlased vaatlesid kümneid kliimanähtusi ja leidsid näiteks, et eelmisel aastal oli igal ajahetkel ligi kaheksandikul maakera maismaast tõsine põud. See on normist märksa kõrgem ja «üks hullemaid põua-aastaid», ütles Briti meteoroloog Robert Dunn.

Aastat iseloomustavad äärmuslikud ilmanähtused tugevatest paduvihmadest kuumalaineteni, mis näiteks tõid Kanadas kaasa ulatuslikud metsapõlengud.

Maailmamere tase tõusis 3,4 millimeetrit ja tõus oli kuuendat aastat järjest.

Üle maakera möllas 93 troopilist tormi, mida on normist 13 protsenti rohkem. Haitil nõudis orkaan Matthew tuhatkonna inimese elu.

Liustikud kahanesid 37. aastat järjest, mullu keskmiselt meetri jagu.

Gröönimaa jääkattest kadus 2016. aastal 341 miljardit tonni. 2002. aastast alates on jää kahanenud 4400 miljardi tonni võrra.

Paljud andmed on avaldatud juba varem, nii on teada, et 2016. aasta oli palavaim aasta andmete talletamise algusest saadik ja rekord püstitati kolmandat aastat järjest.

NOAA raporti kaastoimetaja Deke Arndt ütles, et pea ainsa nähtusena jäi mullu üsna normi piiresse põhjapoolkera lumekatte paksus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles