ESTCube’i teadur suundus arendama NASA tulevikumissioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Tartu ülikooli vilistlane, endine ESTCube’i programmi juht Andris Slavinskis asus aastaks NASAsse külalisteadlaseks, et arendada nanosatelliitide missioone.

Slavinskis töötab California Räniorus NASA Amesi uurimiskeskuses missioonide kavandamise üksuses ja uurib NASA tulevaste missioonide kontseptsioone, mille puhul võidakse kosmoseuuringuteks kasutada väikesatelliite nagu ESTCube.

«Uurime näiteks seda, kuidas saaks missioon aidata mõista päikesesüsteemi varasemat arengut, millised asteroidid sisaldavad vett või kuidas leevendada potentsiaalselt ohtlike asteroidide mõju,» rääkis Slavinskis oma uurimistööst.

NASA on huvitatud väikesatelliitide abil teostatavate süvakosmosemissioonide arendamisest ning seetõttu on niisugused kontseptsiooniuuringud neile väga kasulikud. Amesis tehtav töö peab viimistlema kontseptsiooni teaduslikku külge, seadma ja analüüsima uurimiseesmärke, seadmetele esitatavaid nõudeid ja missiooni eeldatavaid tulemusi.

Lisaks enneolematule teaduspotentsiaalile on asteroidide uurimine äärmiselt oluline Maa kaitsmiseks kokkupõrkeohtlike asteroidide eest ja võtmetähtsusega sellises uudses valdkonnas nagu asteroididelt kaevandamine.

Projekt avab ukse Eesti ja NASA edasisteks koostöövõimalusteks. NASA juures tehtavat uurimistööd rahastatakse Tartu observatooriumi projektist KOMEET (KOsMoseteaduste rakendamine EEsTi ühiskonna heaks). Andris Slavinskis kaitses 2015. aastal Tartu ülikoolis doktoritöö füüsikas. 2012. aastast on ta seotud Tartu observatiooriumiga ja juhtinud muu hulgas ka ESTCube’i tudengisatelliidi programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles