Uuring: plastpakendist vette sattuvat mürgist ainet on võimalik eemaldada

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Pakendites ja plastpudelites leidub bisfenool A võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme. Teadlased tulid hiljuti välja aga moodusega, kuidas seda veest eemaldada. 

Bisfenool A ehk BPA on üks mürgisematest ainetest, mida plastiku tootmises kasutatud on. Sellest hoolimata on seda aga aastaid kasutatud erinevate pakendite ja pudelite tootmisel. See nimelt annab plastmassile vajaliku vastupidavuse ja läbipaistvuse.

Teadlased USA Pennsylvania Carnegie Melloni ülikoolist tulid hiljuti välja, aga uue «tehnikaga», mis eemaldab 99% protsenti vees leiduvast BPAst ja seda vaid 30 minutiga, kirjutab New Scientist. Selleks tuleb lisada veele keemilist reaktsiooni kiirendavat ainet TAML ja seejärel vesinikperoksiidi.

TAML aktivaatori ja vesinikperoksiidi reaktsiooni tagajärjel tekivad BPAst oligomeerid, mida on kerge veest välja filtreerida.

Viimaste aastakümnete jooksul on aga kogunenud suur hulk tõendeid ühendi ohtlikkuse kohta. BPA kipub näiteks kuuma mõjul vees lahustuma ning kui lahustunud osakesed inimese kehasse jõuavad, seonduvad need östrogeeni retseptoritega, põhjustades rohkelt erinevaid ülekaalulisuse ja paljunemisega seotud probleeme rindade arenemise takistamisest raseduste katkemiseni.

Viimasel ajal on hakatud BPA asemel kasutama ühendit nimega fluoreen-9-bisfenool ehk BHPF. Kevadel avaldatud uuringu kohaselt võib see sarnaselt BPAle  aga tekitada terviseprobleeme. 

Uuring ilmus ajakirjas Green Chemistry! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles