Lähenev asteroid paneb proovile NASA planeedikaitse süsteemid (1)

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: NASA/REUTERS/Scanpix

Kuigi Maale lähenev asteroid 2012 TC4 puhul kokkupõrkeohtu ei ole, on see teadlastele esimene võimalus katsetada kaitsesüsteeme reaalse taevakivi peal, teatas NASA.

2012 TC4 Maast möödumise oletatav trajektoor. / NASA/JPL-CalTech
2012 TC4 Maast möödumise oletatav trajektoor. / NASA/JPL-CalTech Foto: NASA/JPL-Caltech

12 oktoobril Maast mööduv asteroid on võrdlemisi väike – hinnanguliselt jääb tema läbimõõt vahemikku 10st 30 meetrini. Olemasolevad mudelid ei suuda veel ennustada täpselt, millist trajektoori mööda tema lend toimuma hakkab, kuid on selge, et ta ei jõua Maale lähemale kui 6800 kilomeetrit. Kontekstiks – Kuud eraldab maast 384 400 kilomeetrit.

Seni on asteroidi nähtud vaid ühe korra 2012. aastal, mil tema olemasolu ka tuvastati. Too vaatlus oli vaid pinnapealne, kuid siiski piisav, et teha kindlaks asteroidi liikumistrajektoor ja järgmise Maast möödumise aeg.

Oktoobris pöörab NASA oma silmad seega taas 2012 TC4 poole, kuid mitte ainult asteroidi teaduslikuks uurimiseks. Nimelt avaneb selle möödalennuga esmakordne võimalus katsetada uusi planeedikaitse süsteeme.

Nimelt lõi agentuur möödunud aastal uue üksuse nimega Planetary Defence Coordination Office (Planeedikaitse koordinatsioonikontor), mille ülesandeks ongi hoida silma peal potentsiaalselt ohtlikel Maa-lähedastel taevakehadel.

«Teadlased on alati hinnanud teadmisi sellest, millal asteroidid Maast mööduvad, kuna nii saab teha ettevalmistusi paremateks vaatlusteks ja andmete kogumiseks. Seekord lisandub vaatlustele aga uus tase – möödumise peal saame katsetada asteroidi tuvastamise ja jälgimise seadmeid ja meie võimekust potentsiaalsetele ohtudele reageerida,» ütles NASA teadur Michael Kelley.

Kaitsesüsteemi näol on tegemist rahvusvahelise koostöövõrgustikuga, mis ühendab ülikoole, observatooriume ja laboratooriumeid üle kogu maailma. Koos jälgitakse maailmaruumis toimuvat ja üritatakse parandada Maa suunas liikuvate taevakivide tuvastamise võimekust.

«Observatooriumite ülesandeks on tuvastada lähenev asteroid ja jätkata koos teiste observatooriumitega vaatlusi, et saavutada võimalikult täpsed arvutustulemused nende orbiidi kohta,» selgitas oktoobris eelseisvat NASA Maa-lähedaste Objektide Uurimise keskuse teadlane Paul Chodas.

Kuigi lähenevate asteroidide tuvastamise võimekus on järjepidevalt paranemas, ei ole seniajani ühtegi tehnoloogiat, mis võimaldaks nende vastu midagi ette võtta. Välja on küll käidud poolulmelisi ideid nagu hiiglaslikud asteroidivastased kosmoselaevad või pommi kandvad raketid, kuid reaalse arendamiseni ei ole ükski neist veel jõudnud. Varasema tuvastamise korral on aga võimalik parandada reageerimise kiirust ja alustada juba ennetavalt päästetöödega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles