Video: vaata, kuidas astronaudid rahvusvahelisse kosmosejaama startisid

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakett Sojuz-FG tõuseb õhku Baikonuri kosmodroomilt.
Rakett Sojuz-FG tõuseb õhku Baikonuri kosmodroomilt. Foto: Juri Smitjuk/TASS/Scanpix

Kolm astronauti liitusid eile rahvusvahelise kosmosejaama ISS meeskonnaga. Rakett Sojuz-FG tõusis õhku Baikonuri kosmodroomilt. 

Kanderakett Sojuz-FG kandamiks oli Sojuz MS-05 kosmoselaev, mis transportis rahvusvahelisse kosmosejaama USA ja itaalia astronaudid Randolp Bresniku ja Paolo Nespoli ning vene kosmonaudi Sergei Rjazanski. Teekond kestis kuus tundi.

Paolo Nespoli, Sergei Rjazanski ja Randy Bresnik täna päeval. Foto:
Paolo Nespoli, Sergei Rjazanski ja Randy Bresnik täna päeval. Foto: Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Kolm meest veedavad orbiidil kokku enam kui neli kuud ning naasevad maale detsembris. ISSi pardal ootavad neid ameeriklased Peggy Whitson ja Jack Fischer koos vene kosmonaudi Fjodor Jurtšihiniga. Kuueliikmeline meeskond jätkab sadade ISSi teaduseksperimentide läbiviimist.

Baikonuri kosmodroom asub Kasahstanis Kõzõlorda oblastis. Sealt startisid 1957 esimene Maa tehiskaaslane Sputnik 1, 1961 esimene mehitatud lend Juri Gagariniga pardal ning paljud kosmoseraketid ja -aparaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles