Küsimus ajaloost: millega läks ajalukku kuritegelik Alcatrazi saar? (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alcatrazi saar.
Alcatrazi saar. Foto: Eric Risberg/AP/Scanpix

USAs San Francisco lahes asub üks saar, mis kannab nime Alcatraz. Kas tead, mille poolest see enim teada-tuntud on?

19. sajandi keskpaigas tehti Alcatrazi saarele merekaitsebaas. 20. sajandi alguses ehitati see ümber aga vanglakompleksiks. Aastatel 1933–1963 asus saarel range režiimiga föderaalvangla, kuhu viidi eriti ohtlikud vangid. 

Alcatrazivangide hulka kuulusid näiteks kurikuulus maffiaboss Al Capone, 19 inimest mõrvanud James Bulger juunior jne. 

Vanglasaarelt oli pealtnäha võimatu põgeneda, kuid paljud siiski üritasid seda. 11. juunil 1962. aastal põgenesid saarelt kolm meest – pangaröövlid Frank Lee Morris ning vennad Clarence ja John Anglin.

Neil õnnetus kongist imekombel põgeneda ja isetehtud veesõidukiga saarelt minema sõita. Pärast seda, kui nende kadumist märgati, käivitati laiaulatuslikud otsingud, kuid neid ei leitud kunagi üles.

Arvatakse, et nad hukkusid San Francisco lahes. Liikvel on aga ka teooriaid selle kohta, kuidas nad jäid tegelikult ellu. 

Vasakult paremale - Frank Lee Morris, Clarence Anglin ja John Anglin noorena ja vanemana (eeldusel, et nad jäid ellu). Foto: Scanpix
Vasakult paremale - Frank Lee Morris, Clarence Anglin ja John Anglin noorena ja vanemana (eeldusel, et nad jäid ellu). Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Alcatrazi vangla suleti 1963. aastal. See on tänapäeval väga populaarne vaatamisväärsus. 

Allikas: Alcatraz History

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles