Lahendus ülemaailmsele toidukriisile? Soome teadlased tegid elektrist toitu (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Proteiinipulber.
Pilt on illustratiivne. Proteiinipulber. Foto: Panther Media/Scanpix

Soome teadlastetiim valmistas partii üherakulisi valke, mis on piisavalt toitvad õhtusöögi asendamiseks. Sünteetilise toidu valmistamiseks oli vaja vaid elektrit, vett, süsihappegaasi ja mikroobe. 

Toiduasendaja loodi programmi raames «Toidu valmistamine elektrist» (Food from Electricity) ja selles osalesid Soome Lappenrantani tehnikaülikool (LUT) ja Soome tehniliste uuringute keskus (VTT), kirjutab Business Insider.

Toorainete elektrolüüsi tulemusel bioreaktoris valmis pulber, mis sisaldas rohkem kui 50 protsenti valke ja 25 protsenti süsivesikuid.

Juha-Pekka Pitkäneni sõnul, kes on VTT juhtivteadlane, on nende järgmiseks sammuks süsteemi optimeerimine. Hetkel läheb ühe grammi valgu valmistamiseks aega umbes kaks nädalat.

Pitkänen prognoosis, et nende süsteem, millega saab valmistada sünteetilist toitu, võib muutuda laialtkasutavaks umbes kümne aastaga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles