Uuenduslik päikesekreem: mida kauem päikese käes lebad, seda paremini kreem toimib

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Selleks, et hoiduda päikesepõletusest, tuleks end pidevalt kreemitada ja vältida pikaajalist intensiivse päikesekiirguse käes viibimist. Uuenduslik päikesekreem võib elu selles osas aga lihtsamaks muuta. 

Teadlased New Yorgi Binghamtoni ülikoolist on töötanud nimelt välja ebatavalise päikesekreemi, kirjutab Phys.org. See on tehtud DNAst ning kaitseb nahka kahjuliku ultraviolettkiirguse eest

«Ultraviolettkiirgus (UV) võib kahjustada DNAd ja nahka. Me mõtlesime, et miks mitte kasutada DNAd aga hoopis päikese eest kaitsva kihina,» rääkis Guy German, kes on uuringu üks autoritest.

Teadlastetiim lõi õhukese ja optiliselt läbipaistva DNA-kihi. Seejärel juhiti sellele UV-kiirgust. Tulemused näitasid, et mida rohkem ultraviolettkiirgust DNA-kihile juhiti, seda paremini suutis kiht seda sisse imeda. Selgus, et DNA-päikesekaitse on ka nahka niisutava toimega.

«Lihtsalt öeldes, kui sa kasutad DNA-päikesekreemi, siis mida kauem sa rannas päikese käes lebad, seda parema mõjuga ta on,» selgitas German.

Uuringutegijate uueks eesmärgiks on testida, kas UV-kihiga oleks kasulik katta haavu.

Uuring ilmus ajakirjas Scientific Reports. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles