Kes sureb järgmisena? Teadlane lõi «Troonide mängu» tegelaste saatuse ennustamiseks arvutimudeli

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutimudel ennustab, millised "Troonide mängu" tegelased järgmisena surra võivad.
Arvutimudel ennustab, millised "Troonide mängu" tegelased järgmisena surra võivad. Foto: CAP/PLF/Supplied by Capital Pictures

Üks menusarja fännidest astus Wikipedia ja foorumite lugemisest ühe sammu edasi ja lõi keeruka arvutimudeli, mis arvutab välja, millised tegelased viimases kahes hooajas oma elu andma peavad, kirjutab TechXplore.

Mudeliga üritas Budapestis asuva Kesk-Euroopa Ülikooli andmeteadlane Milan Janosov teha kindlaks, milline seriaali 94 kesksest tegelasest sureb kahes allesjäänud hooajas kõige suurema tõenäosusega.

««Troonide mängu» maailmas on tegelaste ühiskondlik seisund ja sõprussuhted üliolulised. Nende suhete kvantifitseerimisel kasutasingi võrgustikuteaduse (network science) meetodeid, et tuua välja tegelaste vahelised suhted. Seejärel kasutasin masinõpet, et ennustada tegelaset saatust,» kirjutas Janosov oma tööst Kesk-Euroopa Ülikooli veebilehel. Võrgustikuteadus on teadusharu, mis tegeleb keerukate süsteemide elementide vaheliste seoste uurimisega.

Hinnangute aluseks on sarja subtiitrid ja tegelaste figureerimine erinevates stseenides. Tegelaste vaheliste suhete põhjal lõi Janosov n-ö kaardi, kus iga ühik esindab üht tegelast ja jooned nende vahelise seose tugevust.

Kaart kujutab erinevate sarja tegelaste vahelisi seoseid.
Kaart kujutab erinevate sarja tegelaste vahelisi seoseid. Foto: Milan Janosov / Kesk-Euroopa Ülikool

Igas stseen, kus kaks tegelast koos viibivad, võimendab Janosovi mudeli kohaselt nende kahe tegelase vahelise suhte tugevust ühe ühiku võrra ja nii ongi võimalik kaardistada tegelaste omavahelisi «jõujooni». Valminud kaart kujutab kokku 400 tegelast ja 3000 tegelastevahelist suhet.

Huvitaval kombel näitab see ka funktsioone, mida tegelased «Troonide mängu» loos mängivad. Näiteks on Tyrion Lannister vajalik sild Danerys Targaryeni ja suhetevõrgustiku keskme vahel. Samamoodi tulevad võrgustikust välja ka erinevate klannide omavahelised suhted.

Sama viidi läbi ka 61 juba surnud tegelasega, kelle stseenides osalemise aja ja omavaheliste suhete põhjal loodigi tõenäosuse arvutmise referentsid.

Arvutimudeli ennustused kõige tõenäosemalt hukkuvate "Troonide mängu" tegelaste kohta.
Arvutimudeli ennustused kõige tõenäosemalt hukkuvate "Troonide mängu" tegelaste kohta. Foto: Milan Janosov / Kesk-Euroopa Ülikool

Saadud kaardi põhjal arvutaski Janosov välja tegelaste viimase kahe hooaja jooksul suremise tõenäosused. Kõige suurema tõenäosusega saab selle põhjal surma prints Oberyn Martelli sohilaps Tyene Sand (95%), teisel kohal on aga publiku lemmik Daenerys Targeryen, kelle hukkumise tõenäosuseks hinnatakse koguni 91 protsenti. Kolmandal kohal on Daeneryse truu väejuht Grey Worm (90%)  ja neljandal inimesi kaljutornist alla loopida armastav Robin Arryn (90%). Viiendal kohal on aga naisrüütel Brinne’i truu abiline Podrick Payne.

Armastatumatest tegelastest on üks väiksemaid suremise tõenäosuseid Tyrion Lannisteril (52%) Kõige väiksem suremise tõenäosus on aga enda reeturlikkuse eest lunastust otsiv Theon Greyjoy (5%).

Janosovi sõnul saaks ennustusi parandada, kui laiendada lähteandmeid ja lisada sinna veel ka tegelaste sugu, päritolu ja kõneanalüüs. Lisaks võiks analüüsi täpsusele kaasa aidata ka raamatu ja seriaali surmade erinevuse kaasamine.

Kui täpselt arvutimudel kirjanik George R.R. Martini fantaasiat ennustada suutis, saame näha sarja viimase kahe hooaja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles