Video: metsikud kakaduud oskavad puupulgaga trummi taguda

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronkkakaduu.
Ronkkakaduu. Foto: STRINGER/MEXICO/REUTERS/Scanpix

Kakaduud on juba tuntud oma suurepärase tantsuoskuse pärast. Hiljutise uuringu kohaselt on nad suutelised aga ka «trummi mängima». 

Papagoid on teatavasti targad linnud. Nagu varem kirjeldatud tantsuoskusest arvata võib, on nendel mustadel kakaduudel ka linnuriigi kohta haruldaselt hea rütmitaju. Nüüd aga tuleb välja, et nad oskavad veel midagi, mis teeb nad terves loomariigis unikaalseks. Nimelt oskavad nad kasutada oma laulule rütmi andmiseks puupulkadega trummi taguda.

Uuringu käigus võtsid selle autorid Austraalias vaatluse alla 18 ronkkakaduud (Probosciger aterrimus). Selgus, et kui isased kakaduud tahavad emastele muljet avaldada, haaravad nad puuoksa ja hakkavad sellega rütmiliselt vastu õõnsat puud lööma, kirjutab Science.

Ajakirjas Science Advances ilmunud uuringu autorid arvavad, et ebatavalise tegevuse põhjuseks on soov tähelepanu saada. Lärmi tehes kuulevad nende olemasolust nimelt ka kaugemal asuvad emaslinnud.

Abivahendiga muusika tegemist ei ole loomade juures varem täheldatud. On küll teada, et inimesega sarnased šimpansid oskavad oma kätega trummi lüüa, jäävad nad oma rütmitajus aga inimestele selgelt alla. Nüüd tuleb aga välja, et kakaduud on rütmi löömise osas pea sama osavad kui inimesed – löögid vastu puud on korrapärased ja loovad järjepideva rütmi.

Uuringu autorid soovivad tulevikus uurida ka seda, kuidas muutub kakaduude rütmi löömine siis, kui teine isaslind on kuuldekaugusel. 

Vaata videost, kuidas ronkkakaduu «trummi mängimine» välja näeb!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles