Uuring: Harry Potteri maania painab Indoneesia ohustatud öökulle

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökull. Pilt on illustreeriv
Öökull. Pilt on illustreeriv Foto: www.pexels.com

Viimase kahekümne aasta jooksul on ebaseaduslik kakkudega kaubitsemine kasvanud Indoneesias murranguliselt. Uurijad arvavad, et sellele on kaasa aidanud Harry Potteri raamatute ja filmide suur populaarsus.

Teadlased võtsid vaatluse alla kakskümmend Bali ja Jaava saarte linnuturgu, mis on tuntud eelkõige vabast loodusest püütud lindude ehk ebaseadusliku linnukaubanduse poolest, kirjutab Nature.

Kui enne 2001. aastat müüdi öökulle aastas paarsada, siis 2016. aastal juba 13 000. Seejuures on linnuturul märgatavalt suurenenud kakkude osakaal. Mitmed müüdavatest liikidest on aga ohustatud, mis teeb nendega kauplemise ebaseaduslikuks.

Uuringu üks autoritest Vincent Nijman on üsna kindel, et seos öökullide ebaseadusliku müügikasvu ja Harry Potteri raamatute ja filmide vahel on olemas. Harry Potteri lemmikloomaks oli nimelt lumekakk, kes võitis paljude fännide südamed.

Uuringutegijad toovad välja, et illegaalne kaubitsemine kakkudega hoogustus just siis, kui indoneesia keelde tõlgiti Potteri saaga esimene raamat. Esimene film jõudis kinoekraanile aasta hiljem ehk 2001. aastal.

Seost Potteri lugude ning illegaalse linnukaubanduse vahel on keeruline teaduslikult tõestada, kuid Nijmani arvates kinnitavad seda erinevad tõigad. Näiteks võib erinevates internetifoorumites leida vestlusi, kus fännid jagavad nnäpunäiteid öökulli kodustamise ja ostmise kohta.

Ebaseadusliku kaubitsemise on teinud eriti lihtsaks lindude odav hind – kaku saab endale soetada umbes 6-30 USA dollari eest.

Indoneesia seadus ei luba kaubelda nende vabast loodusest püütud loomadega, kelle puhul ei ole paika pandud kindlat püügikvooti. Ka öökullide puhul ei ole ametlikku püügikvooti sätestatud. Uuringu autorite sõnul ei ole valitsus ebaseadusliku kaubitsemise osas aga seni midagi ette võtnud.

Kakkude müügist rääkiv teadusartikkel ilmus ajakirjas Global Ecology and Conservation.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles