Piltuudis: kosmoseagentuur tegi ajaloolise foto ühest öötaeva suuremast tähest

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Betelgeuse läbi Euroopa
Lõunaobservatooriumi Tšiilis asuva ALMA teleskoobi.
Betelgeuse läbi Euroopa Lõunaobservatooriumi Tšiilis asuva ALMA teleskoobi. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella

Euroopa Lõunaobservatooriumi Tšiilis asuv ALMA teleskoop tegi seni kõige suurema resolutsiooniga foto kauge tähe Betelgeuse'i pinnast.

Pildil paistev oranž laik on meie öötaevas ereduselt üheksas täht Betelgeuse, mille raadius on tegelikult umbes 1400 korda suurem kui Päikese oma. Valgusel kulub Betelgeuse’ilt meieni jõudmiseks ligi 600 aastat. Kuna tegemist on punase ülihiidude klassi kuuluva tähega, on tema eluiga küllaltki lühike – kuigi tema vanuseks hinnatakse kaheksa miljonit aastat, on ta juba praegu plahvatamise ja supernoovaks muutumise äärel. Kui see juhtub, on plahvatus nii suur, et peaks olema Maalt nähtav ka päise päeva ajal.

Pildilt on näha tähe väljasopistused, mis on aga teaduslikult väärtuslik info. Nimelt on täht tegelikult siiski ümmargune, kuju muundumine on aga tingitud tähe pinnalt lenduvatest kuumadest gaasidest.

Mida teadlased fotolt välja lugeda suudavad, võib lähemalt lugeda väljaandes arXiv avaldatud teadusartiklist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles